Sari la conținut

Marian Munteanu, despre desemnarea sa drept candidat pentru Capitală: „E un act de curaj”

Foto: Inquamphotos.com / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Candidatura lui Marian Munteanu a fost votată în unanimitate, „de la d-l presședinte Mircea Ionescu Quintus la ultimul membru al Biroului Politic Național,”, a spus, în această seară, copreședintele PNL Alina Gorghiu.

„Personal îmi doresc și sunt convins că vom avea sprijinul întregului PNL pentru o construcție pe care societatea civilă autentică, oamenii care se zbat de ani de zile, tot acest efort al lor să fie încununat cu succes, aceasta e misiunea mea și împreună cu membrii PNL sperăm ca acest parteneriat să aducă un nou început pentru București. Avem nevoie de o capitală cu adevărat românească, golită de metehnele trecutului și o capitală în care cetățeanul să aibă posibilitatea să-și spună cuvântul”, a spus Marian Munteanu.


„Trebuie să vă spun că simpla invocare a mea în această discuţie e o onoare pentru mine. PNL e un mare partid în istoria ţării noastre şi văd în această posibilitate o deschidere nemaîntâlnită în istoria politică recentă faţă de societatea civilă, văd un început al unui parteneriat solid între un partid şi organizațiile societății civile care să ducă la o primenire reală a vieţii noastre publice, e un act de curaj, de responsabilitate”, a spus Marian Munteanu.

„Mărturisesc că sunt profund legat de bucureşteni, doresc să ajut atât cât îmi stă în puteri. Am toată disponibilitatea pentru a găsi cea mai bună formulă ca societatea civilă activă să poată fi reprezentată în ac context”, a adăugat el.

Marian Munteanu a devenit candidatul PNL pentru Primăria Capitalei. Fostul lider al studenţilor de la începutul anilor 90 îl va înlocui astfel pe Ludovic Orban, care ieri a anunţat că se retrage din cursă din cauza dosarului de la DNA.

Aveam de ales între o candidatură politică şi varianta la care am mai apelat o dată în campania pentru prezidenţiale, cu demensiune tehnocrată”, a declarat Alina Gorghiu, care a adăugat că alegerea merge spre Marian Munteanu.

Este alegerea perfectă, a adăugat Alina Gorghiu. „Este un candidat fanion. Nimeni nu cred că nu ştie la acest moment cine este Marian Munteanu, ce a făcut”, a spus copreşedintele PNL.

Cătălin Predoiu a făcut această propunere, a precizat Vasile Blaga, copreşedinte PNL.

Marian Munteanu este unul dintre reprezentanții marcanți ai mișcărilor pentru drepturi civile și instaurare a democrației în România la începutul anilor 90. În timpul Mineriadei din iunie 1990, Marian Munteanu a fost bătut crunt de mineri și apoi arestat.

Marian Munteanu a fost unul dintre primii membri ai Asociaţiei 21 Decembrie. În perioada 1992 - 1995 a avut şi prima iniţiativă politică. A înfiinţat Mişcarea pentru România, o organizaţie cultural politică de tineret al cărui obiectiv era înfiinţarea unui partid de orientare naţional democrată. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, însă.

În 2000 a fost propus candidat la alegerile prezidenţiale din partea Alianţei Naţionale, rezultată din unirea Partidului Unităţii Naţionale cu Partidul Naţional Român, condus de Virgil Măgureanu, fost şef SRI. În final, Marian Munteanu nu s-a mai înscris oficial în cursă.