Sari la conținut

Tăriceanu, despre decizia CCR: Curtea a arătat că nu e un subiect pe care să îl decidă ea

 

"Decizia de astăzi a Curții trebuie însă pusă într-un alt registru. Ea nu favorizează pe nimeni și nu defavorizează pe nimeni pentru că sistemul de vot care se utilizează în alegeri nu ține cont de aspectul de constituționalitate, ci este un element de decizie politică, ce revine partidelor și în final Parlamentului, prin sistemul de legiferare. Practic, astăzi Curtea a arătat foarte clar că nu este un subiect pe care să-l decidă ea, ci rămâne ca factorul politic să-l hotărască în continuare", a afirmat miercuri Tăriceanu.

El a subliniat că dezbaterea subiectului referitor la alegerile locale poate fi reluat de viitorul Parlament.

"Putem oricând să discutăm despre sistemele electorale, dar nu cu o lună înainte de alegeri, ci după alegeri, în viitorul Parlament, acest subiect va putea fi redeschis și vom participa la această dezbatere. Trebuie să asigurăm o minimă stabilitate a sistemului electoral, în general a legislației, lucru care pare să fie astăzi scăpat din vedere de unii care doresc modificările făcute pe picior și eventual cu o lună înainte de alegeri", a adăugat copreședintele ALDE.

Potrivit lui Tăriceanu, pentru partidele mari "este favorizantă varianta alegerilor într-un singur tur", în timp ce pentru cele mici "este mai puțin favorabilă".

"Din această perspectivă aș fi putut spune că ne interesează și ne dorim alegeri în două tururi de scrutin. Numai că anul trecut a fost 'un consens' în care partidele mari, inclusiv PNL, au optat și au obținut cu multă fervoare sistemul de alegeri într-un singur tur pentru că la ora aceea PNL era favorizat. Între timp, PNL a trecut pe locul doi în sondajele de opinie și consideră că sistemul defavorizează și de aceea a pledat pentru revenirea la două tururi de scrutin. O poziție care este caracteristică pentru bâlbâielile pe care PNL le face de o bună bucată de vreme și care au dus la decredibilizarea PNL în ochii electoratului", consideră Tăriceanu.