Sari la conținut

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Votul în Teleorman. Localitatea în care, potrivit tradiției, oamenii intră câte doi în cabina de votare

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. La 127 de km de Bucureşti, în Comuna Balaci, la ora 14.00 în ziua votului, 85 de oameni din afara localităţii au votat pe liste suplimentare.

„Sunt persoane originare de aici în Balaci, dar au domiciliile în alte părţi. Au case de vacanţă aici la noi. Sunt foarte multe (case de vacanță, n.r.) că sunt foarte mulţi pensionari, care sunt din Bucureşti, din Piteşti, din Roşiorii de Vede, din alte oraşe ale ţării, care vara locuiesc aici şi până la 1 decembrie foarte mulţi rămân aici, după care pleacă la oraş pe timpul iernii”, spune Radu Giurge, locţiitorul preşedintelui secţiei de votare.

Oficialităţile văd case cu pensionari, locuitorii din sat locuinţe goale.

Discuție reporter – localnic:

Localnic: Mai mult de jumate din comună e case de vacanţă.

Reporter: Ale cui?

Localnic: Oameni care sunt plecaţi în străinătate. O să stai o zi întreagă ca să scrii casele singure.

Reporter: Sunt practic case în care nu stă nimeni?

Localnic: Nimeni-nimeni. Io ce spui?

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ne apropiem de Capitală, la Ţigăneşti. Până la ora 18 votaseră pe listele suplimentare 67 de persoane. În secţia de vot, discutie aprinsă. Tema discuției este cauza anchetei Poliţiei. Mulţi oameni din localitate au votat doi câte doi în cabinele de vot.

„Mi s-a părut incorect să semnez pentru că oamenii vedeau foarte bine. Din moment ce au văzut să semneze puteau să vadă să şi voteze”, spune un membru al comisiei.

Cum aceasta este legea firii în ŢIgăneşti, ea trebuia păstrată şi-n 2014, spune un alt membru al comisiei: „În această localitate e împământenit aşa ceva, să se voteze câte doi în cabină”.

„Eu care-i cunosc, pentru că sunt născută, crescută aici le dau voie. Nu trebuie să-mi vină fiecare în parte. A fost un flux, când au ieşit de la biserică. Sunt oameni în vârstă, îi cunosc, nu e niciun fel de problemă. Nu votează nimeni pentru ei”, spune președinta secției de votare, Florica Rădulescu.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În acelasi fel, președintele secției a pus la punct și situația observatorului independent.

„Am fost practic ameninţată că voi pierde acreditarea dacă mai părăsesc sala fără încuviinţarea dânsei”, spune Ana Pobleanu, observator.

„Pe dumneavoastră ca observator vă interesează ce se întâmplă în sala votare! Aşa spune legea! Şi v-aş cita exact din acreditarea dumneavoastră. Da?! Aveţi un loc bine stabilit de preşedintele secţiei de votare!”, i-a spus Florica Rădulescu.

Incidentele electorale nu sunt o noutate la Tigăneşti. Mai mulţi locuitori au fost chemaţi la DNA să dea declaraţii în dosarul „Fraudă la Referendum”.