Răzvan Cornici: poveste, culoare, geometrie

Elena Tănase Data actualizării: Data publicării:
razvan cornici

Poveste, culoare, geometrie - acestea sunt cuvintele care pot defini lucrările lui Răzvan Cornici. Excelent ilustrator şi desenator, artistul transforma banala hârtie colorată în naraţiuni fascinante. Într-unele dintre ele, apar telefonul mobil, bicicleta sau... căţelul dumneavoastră :-)

Născut la Timişoara, în 1980, Răzvan Cornici se defineşte ca ilustrator independent şi sculptor în hârtie. Cu studii de Grafică şi Design, absolvent al Universităţii de Vest, artistul desenează în creion şi tuş, iar mai nou insistă asupra colajelor de hârtie 3D. Lucrările lui Răzvan Cornici decorează în primul rând cărţi pentru copii. Aşa de pildă, Valize - 2015, Grupul lui Ciufulici - 2014, Cartea robotului- 2014 ori Sania lui Moş Crăciun - 2012.

Lumea pe care o înfăţişează în culori puternice, prin tăieturi la milimetru în carton colorat şi soluţii geometrice ingenioase, e una de poveste. Poţi urmări lupta lui Făt-Frumos cu zmeul, un cavaler al Mesei Rotunde luptând cu balaurul, o baladă de dragoste în care o domniţă îmbrăţişează un erou victorios în turnir.

Răzvan Cornici desenează, decupează și lipește laolaltă personaje, mașinării și peisaje din hârtie pe care le aşează în rame somptuoase ca şi când ar face parte din galeriile unor castele medievale. Un castel dintr-o lume fantastică este şi atelierul său din Timişoara din care pornesc prin lume, la târguri şi licitaţii de artă, zeci de personaje.

Desenul minuţios, atenţia concentrată asupra detaliilor şi armonia fără greş a culorilor înnobilează materiale comune precum hârtia sau cartonul. Lucrările, aparent simple, sunt în fapt adevărate scenografii ca în teatrele de păpuşi cu care saltimbancii de odinioară colindau cetăţile şi oraşele adunând târgoveţii la reprezentanţii plătite cu un ban de om. Sceneta e fotografiată, iar tabloul 2D stă mărturie pentru modestia unui artist sofisticat.

Unele lucrări, mai mult decât altele, par să dezvăluie o misiune secretă. Nu numai lumile fantastice, cu personaje fabuloase, trebuie să fie colorate, pline de armonie, frumoase. Ci şi lumea în care trăim noi. Răzvan Cornici desenează scene urbane pe care nu te mai saturi să le priveşti, indiferent dacă ai 3 ani, 44 sau 78. Sunt atât de atent desenate şi atât de coerente în substanţa lor conceptuală încât aproape că le ghiceşti ambianţa, sunetul. Privind o astfel de lucrare ai senzaţia că tocmai ai deschis o cutie muzicală. Ai deschis o cutie muzicală şi cineva drag te va îmbrăţişa.

Lucrarea donată pentru Crucea Roşie este chiar despre acest subiect. Despre dragoste. Se numeşte "Îndrăgostiţii" şi este un colaj volumetric. Cei doi amorezi - în ţinute de casă la modă după câderea lui Napoleon al III lea, exprimă o bonomie burgheză liniştitoare. Trandafirii şi căţelul te duc cu gândul o felicitare "home sweet home" sau "felicitari pentru căsătorie!". Dar lucrarea nu este dulceagă. Privirile magnetizate ale celor doi cuprind şi o interogaţie: "Tu eşti? Te-am găsit în sfârşit?" Viaţa decupată în hârtie. Răzvan Cornici.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri