Lac cu gunoaie și pete de ulei, la Câmpina 

Data publicării:
lac campina

De la depărtare lacul Curiacul pare locul perfect pentru o zi de relaxare. Însă, după o simplă plimbare, peisajul mirific se transformă rapid într-unul dezolant. Gunoaie de tot felul plutesc nestingherite pe apă şi pe alocuri ies la suprafaţă peşti morţi.

„Ar putea să vină cu un năvod sau ceva, să facă curăţenie. Când bate vântul, toată mizeria se strânge aici”, spune un localnic.

Primăria a observat cu câteva luni înainte de inaugurare nişte pete de ulei pe lac. Aşa că a cerut analize ale apei la un laborator şi apoi a sesizat Garda de Mediu. De vină ar fi fabrica de ciorapi din zonă. Anul trecut, în septembrie, administratorul societăţii a fost amendat cu 25.000 de lei.

„Au folosit o substanţă care a ieşit în urma analizelor chimice efectuate, substanţa phtalatae, care se foloseşte pentru spălarea, curăţarea ciorapilor”, spune Felicia Oltean, şef serviciu în cadrul Primăriei Câmpina.

Nu ştiam că deversăm în lac, pentru că pe facturile pe care le plătem apărea şi canalizare. Am plătit amenda şi am trecut la treabă, să deversăm într-o staţie de epurare veche şi acolo să vină vidanja să vidanjeze reziduurile”, afirmă Elena Huţu, administratorul fabricii de ciorapi.

Condiţia impusă de autorităţile de mediu era ca staţia de pre-epurare a fabricii să fie reabilitată, pentru ca reziduurile să nu se mai infiltreze în pânza freatică sau să ajungă în reţeaua pluvială. Însă, fabrica este în insolvenţă şi nu îşi permite asemenea cheltuieli. Aşa că nu este de mirare că lacul este şi acum poluat, chiar dacă cei din primărie spun că ecologizează zona frecvent. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri