Legenda taurului care a dezgropat icoana Fecioarei Maria

Data publicării:
manastirea hodos bodrog

La 15 kilometri de Arad, Mănăstirea Hodoş - Bodrog este înconjurată de legende. Se spune că taurul unui cioban, pe nume Hodoş, a dezgropat pe aceste meleaguri o icoană a Fecioarei cu pruncul, iar localnicii au ridicat pe acel loc o biserică, impresionaţi de descoperire. Coarnele taurului din legendă dar şi icoana care stă la originea mănăstirii pot fi văzute şi astăzi de cei care trec pragul bisericii vechi.

„Nu se ştie anul precis, dar specialiştii consideră că această icoană este din jurul anului 1000. Este una dintre cele mai vechi icoane care se păstrează în părţile acestea”, spune părintele Nestor, stareţ al mănăstirii între 1991 şi 2015.

Prima atestare istorică a mănăstirii datează din 1177 dintr-o diplomă a regelui Ungar Bela al III-lea. Au urmat vremuri grele, dar mănăstirea le-a supravieţuit miraculos.

„Dacă icoana Maicii Domnului a stat la baza acestei Mănăstiri, icoană făcătoare de minuni, tot prin mai multe minuni Mănăstirea s-a păstrat”, adaugă părintele Nestor.

Tătarii au incendiat-o la 1241. A renăscut, din propria cenuşă, un secol mai târziu.

„În a doua jumătate a secolului al XIV-lea se face această biserică în care ne aflăm noi, după modelul celorlate biserici care erau în zonă, stilul triconc cu bizantin. Asemănătoare cu cea de la Mănăstirea Cozia, cu biserica de la Ostrovul Călimăneştilor şi cu celelalte, chiar Tismana”, povestește părintele Nestor.

O legendă locală spune că o parte din materialul pregătit pentru biserică a fost folosit în altă parte, astfel că tencuiala nu a mai ajuns pentru tot exteriorul construcţiei. Peretele nordic a fost păstrat netencuit până astăzi. În zidăria bisericii sunt şi cărămizi de origine romană. În secolul XVII, armata lui Eugeniu de Savoya, eliberatorul Banatului de sub turci a salvat biserica de la distrugere. Câţiva ani mai târziu însă, existenţa mânăstirii a fost pusă în pericol tocmai de urmaşii celor care au salvat-o.

Mai întâi a scăpat de la distrugere atunci când Maria Tereza a ordonat dărâmarea mânăstirilor ortodoxe din Banat şi Ardeal. Iar mai apoi, la începutul secolului XIX era să fie inundată de Mureş, care până în 1830 curgea prin această curte interioară”, relatează Dan Codre, reporter Digi24.

„În perioada comunistă mănăstirea a funcţionat. Chiar în urma acelui decret de la 1960 prin care au fost închise foarte multe mănăstiri. Mănăstirea de aici s-a păstrat, cu un personal foarte redus, doar trei persoane au rămas atunci aici, care au continuat făcând slujbe şi rugăciuni”, completează părintele Nestor.

Anual, mii de turişti vin la Mănăstirea Hodoş - Bodrog. De Paşte e adevărat pelerinaj.

„Pot simţi istoria în clădiri, case vechi, chiar dacă sunt dărâmate. De asemenea, toate aceste biserici ortodoxe, catedrale. Este pur şi simplu fantanstic”, spune o femeie.

Mănăstirea Hodoş Bodrog pare să trăiască o nouă perioadă de înflorire. În ultimii ani, întreg complexul a fost restaurat, a fost mărită curtea mănăstirii şi au fost construite o nouă clopotniţă şi o nouă poartă de intrare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Cine este soția lui Nicolae Stanciu. Căpitanul Naționalei României a cunoscut-o când avea doar 16 ani
Pro FM
Celine Dion, radiantă pe covorul roșu la premiera documentarului său. Artista arată uimitor în ciuda bolii de...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
Adevarul
De ce tot mai mulți oameni renunță la telefoanele inteligente: „Toate acestea s-au îmbunătățit în mod...
Newsweek
România alocă mai mulți bani de teama lui Putin ca Ungaria și Bulgaria. Ce avioane și tancuri luăm?
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Richard Gere, în viața personală. Imagini rare cu starul din „Pretty Woman” și copiii lui, inclusiv la plajă...
UTV
Cati bani a incasat Babasha de la Coldplay?