CAMPANIE Digi24. Pădurile nepăzite, invitaţie pentru hoţi

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-16-19h56m43s117

Una dintre cele mai afectate zone din judeţ este cea din Gârcini, Săcele, de unde anul trecut s-au tăiat ilegal aproape 5.000 de metri cubi de pădure, cu un sfert mai mult decât în 2011. Mai alarmante sunt cifrele de anul acesta.

„În anul 2013 comparativ cu anul 2012 a crescut cu 37% din păcate, însă a crescut şi procentul de lemn recuperat. În acest an, în primul trimestru am recuperat 65% din materialul lemnos tăiat fără drept, însă acest nu este un motiv de bucurie”, spune Sorin Hermenean, director la Regia Publică Locală Săcele.

În zonă există nouă gatere dintre care cinci nu sunt autorizate. La ele ajunge cea mai mare parte din arborii tăiaţi ilegal. Multe sunt declarate ca fiind anexe ale gospodăriei, iar pădurarii spun că asta îi împiedică să le controleze.

„Nu se poate intra pentru a se face verificări pentru că sunt necesare mandate de percheziţie, ceea ce am înţeles că este foarte greu de obţinut”, susţine Sorin Hermenean.

Oricum, autoritatea autorităţilor nu pare să sperie pe nimeni. 99% dintre amenzile date de Regia Locală a Pădurilor Săcele nu sunt plătite, iar legea nu permite executarea silită. În aceste condiţii, oficialii nu pot face decât un singur lucru.

„Există un serviciu permanent cu poliţie şi cu pădurarul de serviciu pentru a încerca în anumite zone pe unde se fură lemnele să reuşim să stopăm acest furt.(...). Dorim să facem în cartierul Gârcini un post al Jandarmeriei ca să fim ajutaţi”, afirmă Radu Nistor, primarul din Săcele.

Facem controale proprii prin personalul pe care îl avem în structură prin cei 55 de ingineri silvici pe care îi avem pe toată raza Judeţului Braşov, ocoalele silvice, cu poliţia, cu jandarmeria”, declară Ioan Criţ, inspector şef ITRSV Braşov.

Din 2007 până în prezent aproape 200 de hectare au fost reîmpădurite în urma campaniilor la care au participat voluntari sau angajaţii regiei.

Pe de altă parte, din 2011 incoace, în tot judeţul Braşov s-au tăiat ilegal aproape 19.000 de metri cubi de pădure, iar în cele mai afectate zone peste 1.300 de hectare au fost reîmpădurite. Cât despre tăierile legale, numai anul trecut au fost peste 53.000 de metri cubi de lemn care a fost vândut prin licitaţie unor firme din înreaga ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...