Sari la conținut

EXCLUSIV. O zi în „creierul” Fregatei Regina Maria

Îmbrăcaţi ca pentru o misiune pe Lună, cei 20 de marinari din centrul de comandă nu scapă din ochi monitoarele care împânzesc Operations Room. Pe scurt, OPS-room. Concentrarea este maximă, nicio zonă nu este lăsată necontrolată. Măştile şi mănuşile ignifuge sunt obligatorii şi au rol de protecţie în cazul unui incendiu la bord. Mai ales că marinarii nu pot părăsi locul de muncă indiferent de situaţie. De aceşti oameni depinde foarte mult fiecare aplicaţie pe mare.

„Ne aflăm în centrul de comandă de luptă, sau OPS-room, cum mai este el denumit. Practic aici se colectează şi se procesează toate informaţiile importante din timpul unei misiuni”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa.

Fiecare ofiţer are în grijă un sector. Căpitanul Radu Rădulescu detectează orice ameninţare de pe mare sau din aer.

6

În OPS-room mă ocup efectiv cu coordonarea celor care îmi compilează imaginea pe suprafaţă cât şi pe aer şi toate informaţiile care îmi revin mie, le procesez şi îl consiliez mai departe pe comandant în ceea ce nava ar trebui să facă şi cum ar trebui să acţionăm”, spune Radu Rădulescu, ofţier principal cu lupta la suprafaţă şi antiaeriană.

La fel se procedează şi când vine vorba de lupta împotriva submarinelor. În cazul de faţă, marinarul desemnat să observe fiecare mişcare de sub apă are o responsabilitate uriaşă, fiindcă vorbim de o fregată specializată în detecţia pericolelor submarine. Ultimele exerciţii care au avut ca obiectiv principal lupta antisubmarin, Black Sea Resolve, au fost reuşite.

Consider că exerciţiul a fost foarte benefic pentru pregătirea în special a echipei de luptă antisubmarin, mă refer la o întreagă echipă aici, nu numai a mea. Sunt ofiţer principal cu lupta antisubmarin, asta presupune că atunci când se fac exerciţii în mediul de luptă antisubmarin sau se duc lupte în mediul antisubmarin, eu sunt principalul responsabil cu ducerea luptei”, spune Bogdan Atasiei, ofiţer principal cu lupta antisubmarin.

Fiecare misiune este, practic, iniţiată în această încăpere, odată cu ordinul ofiţerului cu rang superior. Informaţia ajunge apoi la comanda navei si, după ce totul este coordonat, se trece la acţiune. Când toate elementele sunt aliniate perfect, se execută focul.

Echipamentele din OPSroom-ul fregatei sunt, în mare parte, cele instalate iniţial, britanice. Dacă retehnologizarea fregatelor va fi făcută, în comanda de luptă vor apărea console noi, ultraperformante, cum au marinele de top din lume.