REPORTAJ. Melilla, prima frontieră a Europei cu Africa. Emigranții plătesc câte 2.000 de euro pentru a ajunge în spațiul UE

Data publicării:
melilla

Majoritatea au pierit înecaţi în Marea Mediterană, înghesuiţi pe ambarcaţiuni şubrede şi supra-aglomerate. Reţelele care percep taxe uriaşe pentru a-i duce pe Bătrânul Continent nu se mai îngrijesc de siguranţa pasagerilor după ce le iau banii. Îi ascund în portbagajele maşinilor sau lângă motor, unde oamenii mor sufocaţi.

Echipa Digi 24 din Spania vă arată astăzi pâna unde merge disperarea emigranţilor şi cruzimea celor care câştigă bani de pe urma lor.

Melilla reprezintă Tărâmul Făgăduinţei pentru mii de imigranţi din Congo, Namibia sau Nigeria. Anual, sute de oameni plătesc câte 2.000 de euro traficanţilor de persoane, care le promit că îi transportă în siguranţă până la graniţa cu Spania. Suma aceasta nu îi duce însă mai departe de gardul frontierei, de unde sunt nevoiţi să se descurce singuri. Cei ce sunt dispuşi să le plătească traficanţilor de persoane încă 4.000 de euro, odată ajunşi pe partea spaniolă a graniţei, sunt preluaţi de maşini care se pot pierde rapid printre clădirile din oraş.

Mercedesului din imagini i-a fost scos depozitul de combustibil și functiona cu un sistem foarte ingenios. Unde se află depozitul de apă pentru a spăla parbrizul era combustibil doar pentru a traversa frontiera. Sub bordul de la șofer se poate vedea un loc suficient ca o persoană să intre acolo. Apoi, în spate, în locul în care a fost scos rezervorul acestei mașini, este un alt loc, pentru o a doua persoană. În această mașină au fost găsiți, așadar, doi subsaharieni care au încercat în disperare să ajungă în Melilla.

Inventivitatea traficanţilor de carne vie nu poate păcăli însă tehnologia de care dispune Garda Civilă spaniolă. Oamenii legii au un dispozitiv cu senzori, care odată ataşat maşinii verificate, identifică prezenţa umană, prin detectarea bătăilor inimii.

Mafioţii sunt capabili să-i bage pe imigranţi în orice loc dintr-o maşină. Pot fi în zona motorului, sub portbagaj sau în spatele scaunelor”, spune Juan Antonio Martin Rivera, purtător de cuvânt al Gărzii Civile.

Transfugii se feresc să vorbească în faţa camerelor de luat vederi. Departe de obiectiv, cei mai mulţi dintre ei au mărturisit totuşi că visul lor este să ajungă la Barcelona sau în Franţa, acolo unde vor să muncească.

Marele premiu pentru cei care ajung ilegal în Melilla este cazarea într-un centru temporar pentru emigranți. Situația fiecăruia în parte este apoi analizată de autoritățile spaniole și dacă nu se găsește o bună colaborare cu autoritățile țărilor de unde provine fiecare dintre acești emigranți, premiul crește în valoare. Sunt transferați în Peninsulă și de acolo repartizați în restul țărilor din Uniunea Europeană.

E timpul ca miniştrii de Interne să ajungă la un acord pentru această politică migratorie şi trebuie mulți bani. Și nu doar pentru a opri migraţia. Trebuie văzut câți îmigranți putem primi în bune condiții în Uniunea Europeană”, este de părere Abdelmalik El Barkani, prefectul din Melilla.

Potrivit Agenţiei Europene pentru controlul Frontierelor Externe, în primele trei luni ale lui 2013, peste 1000 de persoane au reuşit să intre ilegal în Spania.

Echipa Digi24 a realizat o serie de reportaje din Melilla, un teritoriu de 12 kilometri pătraţi, pe ţărmul nordic al Africii, care aparţine însă ibericilor. Acolo este o frontieră mai aparte a Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...