SPECIAL Digi24. Israel şi Cisiordania, un conflict de 50 de ani

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-15-20h38m19s189

Ramallah...unul dintre cele mai bogate oraşe din Cisiordania, un teritoriu care adăposteşte două milioane de oameni. Chemarea la rugăciune este un moment de respiro al zilei, care nu seamănă deloc cu ce trăiesc oră de oră palestinienii. De zeci de ani, din tată-n fiu, aceşti oameni şi-au transmis puterea de a rezista în faţa unui conflict care durează de generaţii şi care ucide zilnic oameni, speranţe....orice idee de stabilitate în Orientul Mijlociu. Motivul încrâncenatei lupte cu israelienii?...Extrem de controversat de ambele părţi.

Între Cisiordania şi Israel stau acum doar organisme internaţionale de pace şi documente contestate în ambele tabere care împart graniţele în acea zonă. Ultimul tratat de pace dintre cele două teritorii a fost semnat în 1967. Un tratat în care Ierusalimul a fost anexat Israelului. Tot de atunci, statul evereu a inceput să controleze teritorii precum Fâşia Gaza şi Cisiordania şi au a colonizat sistematic teritoriile palestiniene.

Anul trecut, de exemplu, au fost ridicate peste 2.300 de aşezări israeliene. În tot acest timp, palestinienii au încercat să respingă dominaţia vecină. Nici demersurile diplomatice însă şi nici cele două intifade împotriva Israelului nu au adus recunoaşterea palestinienilor ca stat arab.

Pământurile aflate în mijlocul lumii arabe sunt un motiv în plus al acestui conflict întreţinut

Practic, Israelul este înconjurat acum de o mare arabă. Iordania, Liban, Siria sau Egipt sunt doar câţiva dintre vecinii incomozi ai statului evreu care luptă pentru cei aproape 60.000 de kilometri pătraţi din Cisiordania.

După ce a părăsit Ramallah, unul dintre oraşele palestiniene, echipa Digi24 s-a îndreptat spre o conclavă controlată de israelieni. Aici era pustiu, nu era nimeni la nicio casă, doar câţiva copii rătăciţi pe străzi.

Militatrii israeliene controlează aceste zone. După a doua intifadă, din urmă cu mai bine de zece ani, israelienii au împărţit teritoriile palestiniene în zone de securitate. Zona A, controlată de arabi, uona B-acolo unde sunt trupe palestiniene dar şi israeliene şi zona C. Aici doar statul evreu deţine controlul. Totul se face cu aprobarea isarelienilor.

Ca să ajungi dintr-o zonă în alta, în Cisiordania, eşti nevoit treci de filtrele israelinilor, culoare de fier care te direcţionează din zona palestiniană În cea israeliană. Aici, conflictele sunt la ordinea zilei.

În timp ce arabii nu concep să fie controlaţi în propriile teritorii, israelienii susţin că o bună parte din pământ este al lor, iar măsurile drastice de securitate sunt destinate eventualilor terorişti.

Un reportaj realizat de Laurenţiu Rădulescu şi Gabriel Boţoghină.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri