240 de ruși care au fugit din țară cer protecție temporară în Iași. Sunt considerați refugiați și au aceleași drepturi ca ucrainenii

Data actualizării: Data publicării:
Pasapoarte rusesti.
240 de ruși care au fugit din țară, cer protecție temporară în Iași. Sunt considerați refugiați și au aceleași drepturi ca ucrainenii. Foto: Profimedia

Un efect mai puţin cunoscut al războiului din Ucraina: peste două sute de ruși cu titlu de refugiați sunt adăpostiți și hrăniți în Iași și au aceleași drepturi ca ucrainenii. Asta în condițiile în care statul rusesc este cel care a agresat Ucraina, scrie ziaruldeiasi.ro.

Cei de la Serviciul de Imigrări, instituția care „contabilizează” cetățenii străini de la noi din țară, spun că rușii din Iași au sosit în România imediat după ce Federația Rusă a invadat Ucraina și beneficiază din plin de statutul de refugiați. Adică au dreptul de a munci, de a călători nestingheriți prin țară și chiar de a beneficia de facilitățile pe care le oferă statul.

„Pot sta în România până în anul 2024, deoarece directivele europene au prelungit termenul de ședere. Pot sta în Iași până la sfârșitul războiului”, ne-au precizat reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Iași.

Surse ale publicației Ziarul de Iași suţin că refugiaţii ruşi au nevoie de ajutor pentru integrare, dar că sunt văzuţi şi ca un mediu în care şi-ar putea găsi adăpost persoane care urmăresc interesele mai puţin ortodoxe ale Rusiei.

Imediat după începerea conflictului, în România a intrat un val de cetățeni din Federația Rusă. Din februarie, data invadării Ucrainei de către ruși și până la jumătatea lunii octombrie, în România au intrat aproximativ 30.000 de cetățeni ai Federației. Unii au tranzitat țara, alții s-au întors în Rusia. Însă, autoritățile au precizat că au rămas la noi în țară aproximativ 480 de persoane.

Curios este faptul că, potrivit reprezentanților Serviciului de Imigrări din Iași, numai în județul Iași sunt în acest moment 240 de cetățeni din Federația Rusă. În plus, ce fac aceștia în Iași, nu prea se știe la nivel instituțional.

„Cei 240 au intrat în România imediat dupâ izbucnirea războiului din Ucraina. Ei se aflau pe teritoriul Ucrainei și au venit în România. Au statut de refugiați, pot sta la noi până în anul 2024 sau până la finalizarea conflictului. Acești cetățeni beneficiază de protecție temporară”, ne-a precizat Alina Tănase, șefa Serviciului Imigrări Iași.

Protecția temporară este un mecanism creat și în pus mișcare de țările europene special pentru refugiații ucraineni care au fugit din calea războiului. Sub umbrela protecției temporare, Uniunea Europeană contribuie cu bani la asistența acestor refugiați. De această facilitate beneficiază și cetățenii statului agresor, care se aflau în Ucraina la momentul izbucnirii războiului şi au cerut statut de refugiați. Așa se face că și cetățenii ruși veniți în Iași pot accesa ajutoare financiare de la stat, pot munci sau își pot trimite copiii la școală.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri