450 de deținuți, evacuați din Penitenciarul Iași. Reacția ANP

Data actualizării: Data publicării:
penitenciarul iasi

450 de deţinuţi au fost evacuaţi dintr-o clădire a Penitenciarului Iaşi. Decizia a fost luată din cauza riscului ca aceasta să se prăbuşească peste cei încarceraţi, spun reprezentanţii sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Situaţia clădirii, care este în clasa maximă de risc seismic, ar fi cunoscută şi de ministrul justiţie. ANP a reacționat și a precizat că imobilul va fi modernizat și că deținuții vor fi transferați la alte penitenciare din țară.

Actualizare 9:20. Administrația Națională a Penitenciarelor a reacționat în urma informațiilor venite din partea FSANP:

La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților subordonate se derulează, în mod constant, un proces de inventariere și clasificare a spațiilor de deținere, din punctul de vedere al condițiilor de detenție, al condițiilor de muncă și al siguranței în exploatare, motiv pentru care, la nivelul Penitenciarului Iași, un imobil vechi, construit în anii `50, va intra într-un  proces de modernizare.

Având în vedere inițierea acestor demersuri, o parte a deținuților cazați în acest spațiu (cca. 500 deținuți) va fi relocată în alte unități penitenciare din țară.

De asemenea, precizăm că, la nivelul Penitenciarului Iași, sunt programate lucrări de investiții care vizează și construirea unui nou pavilion de deținere, cu o capacitate de cca. 600 de locuri, pentru care au fost elaborate nota conceptuală și tema de proiectare.

Totodată, modernizarea imobilului supus atenției și aducerea acestuia la standardele europene se încadrează în coordonatele angajamentului asumat de Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Justiției, inclusiv prin Calendarul de măsuri CEDO, care vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție.”


Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor arată într-un comunicat de presă că, săptămâna trecută, Administrația Națională a Penitenciarelor a dispus evacuarea urgentă a Corpului A al Penitenciarului Iași, acesta fiind clasificat încă de la începutul anului 2017 în Clasa de risc seismic I și acolo își execută pedepsele peste 450 de deținuți.

„Această clădire de detenție, desi are un risc ridicat de prăbușire și pune astfel în pericol viața personalului și a deținutilor pe care-i adăpostește, nu se află pe lista de investiții și de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situația era cunoscută de către ministrul Toader. Corpul A al Penitenciarului Iași are 5 secții de deținere și este o construcție făraă fundatie cu parter și un etaj, iar în prezent înca mai este populat cu peste 100 de detinuți, nefiind posibilă relocarea acestora în zona Moldovei, din lipsă de spații. Conform estimărilor noastre bazate pe suprafața construită și raportate la nivelul de siguranță a deținerii specific regimului de detenție semi-deschis, estimăm că reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aprox. 7 milioane de Euro, iar reconstructia aprox. 4,5 milioane de Euro, după reproiectarea pentru aprox. 250 de detinuti și cu respectarea standardului de 4mp/deținut”, precizează FSANP.

Potrivit sursei citate, CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor iar „acest proces a fost subminat de către actualul ministru Justiției care a dispus reducerea la jumătate a investițiilor în modernizarea penitenciarelor, de la  7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP (Raport de activitate 2017, p.55)”.

„Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor - între 370 și 550 de milioane de Euro - anunțată insistent de către ministrul justiției, acest caz demonstrează că investițiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenționat, deși astfel s-ar rezolva problema de fond a condițiilor de detenție. Cu 550 de milioane de Euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de detinuti cazați în condiții corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al detinuților este de 22.830”, mai arată sindicaliștii.

În acest context, FSANP amintește că cere demiterea ministrului Tudorel Toader pentru „pentru incompetență și indolență” și cere „alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar. De săptamâna viitoare, revenim cu informații referitoare la milioanele de ore restante și în continuare neplătite, miile de funcții vacante și calendarul protestelor generale.”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri