"50 de lei setul de de-alea mari de explodează sus pe cer". Chiar dacă legea le interzice, petardele se vând la discreție în piețe

Data publicării:
petarde la taraba
Polițiștii atrag atenția că petardele și pocnitorile, foarte la modă în această perioadă a anului, sunt periculoase. Însă, chiar dacă legea interzice comercializarea lor, sunt la discreție în piețe și la colțurile străzilor. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Un adolescent dintr-o comună din Alba a fost grav rănit, după ce s-a jucat cu o petardă. A încercat să o aprindă și aceasta a explodat. Echipajul SMURD l-a găsit în stare de șoc pe băiatul de 15 ani, cu răni la un picior. Polițiștii atrag atenția că petardele și pocnitorile, foarte la modă în această perioadă a anului, sunt periculoase. Însă, chiar dacă legea interzice comercializarea lor, sunt la discreție în piețe și la colțurile străzilor. 

Filmare cu camera ascunsă:

„- Astea-s de alea mari? Astea-s de alea mari de...

- Da, de explodează sus pe cer și fac focuri mari de artificii.

- Aaa, și cât sunt astea?

- 10 lei bucata sau 50 de lei setul.

- Setul de?

- Scrie pe ele, 6 bucăți.

- 50 de lei?

- Da!

- Și au câte un foc fiecare sau cum?

- Da.

- Da-s periculoase astea sau?

- Dacă le folosiți corespunzător, nu, dar dacă le puneți inconștient, da.

- Aaa, am înțeles!”

Pe lângă tarabele încărcate, polițiștii trec, iar oamenii cumpără, fără să țină cont că linia dintre distracție și tragedie poate fi una extrem de fină.

„Sunt periculoase. Dacă cei care sunt în drept să facă ordine nu se ocupă pentru așa ceva și îi lasă, ce să facem?”, spune un bărbat.

„Se vând, se vând și nimeni nu ia nicio măsură. Nu este normal.”, adaugă altul.

Sunt și situații în care petardele sunt confiscate înainte să ajungă pe piața neagră. 

Cosmin Lupu - purtător de cuvânt al IPJ Olt: „La o locuință din municipiul Slatina, bărbatul ar fi deținut 2276 de obiecte de distracție cu conținut pirotehnic. Întreaga cantitate, în greutate de peste 200 de kilograme, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor”. 

Cei care folosesc petarde și artificii fără drept riscă amenzi usturătoare și chiar închisoarea, de la 3 luni la un an.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri