Academia Navală, ocolită de studenți

Data actualizării: Data publicării:
academia navala

Tinerii nu par să-şi mai dorească o carieră militară în Forţele Navale. Pentru prima dată, locurile scoase la concurs de Academia Navală de la Constanţa nu s-au ocupat, aşa că va fi organizată o a doua sesiune de examinare. Dascălii pun lipsa de doritori pe seama planificărilor datelor de admitere. O situaţie similară a mai avut loc în urmă cu 3 decenii.

Până anul trecut era luptă crâncenă pentru a intra la secţia militară a Academiei Navale - erau şase candidaţi pe un loc. Acum nu s-au ocupat decât trei sferturi din locuri. Iar cei mai mulţi dintre viitorii studenţi nici măcar nu au absolvit colegii militare.

Ca să intre la Academia Navală, un tânăr trebuie să treacă mai multe etape. Depune dosarul, trece prin recrutarea propriu-zisă, iar dacă este declarat apt are de dat trei teste: psihologic, medical şi sportiv. Odată acceptat, merge la un centru de medicină maritimă pentru ale probe: testul de mobilitate, de acuitate vizuală şi analizele de sânge, care trebuie să fie perfecte. Abia apoi dă examenul scris la limba engleză.

După ce a obţinut admis la engleză, urmează o probă la matematică”, spune Ionel Popa, şeful secţiei Management Educaţional al Academiei.

Actualii ofiţeri aspiranţi, care se instruiesc zi de zi la bordul navei-şcoală Mircea, îşi aduc aminte de admiterea care i-a propulsat în armată.

„Am avut emoţii la început, dar am crezut din prima că voi reuşi şi aşa a fost. E o mândrie să fii în marina militară”, afirmă Iuliana Miron, student marina militară.

„Mi se pare că este un domeniu în care te poţi stabili în România”, spune Bogdan Bortă, student marina militară.

La simulatorul de navigaţie al Academie navale, studenţii sunt puşi în faţa unor situaţii reale. În acest caz, ei ar fi la comanda unei fregate, care trece strâmtoarea Bosfor în timpul unei furtuni de gradul 9.

„Toate scenariile din acest simulator sunt scenarii care sunt în concordanţă cu tot ceea ce se întâmplă pe mare”, spune Paul Burlacu, decanul Facultăţii de Inginerie Marină .

Şi acum 30 de ani a fost o situaţie similară la Academia Navală - nici atunci nu s-au completat locurile la admitere şi a fost nevoie de o a doua sesiune de examene. Profesorii au şi o explicaţie pentru lipsa studenţilor: dintre toate instituţiile militare de învăţământ superiore, la Academia Navală examenele au fost programate ultimele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri