Alianța mortală dintre poluare și pandemie. Capacitatea coronavirusului de a ucide este amplificată de aerul poluat

Data publicării:
Coronavirus, model 3d generat de un computer
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS CoV-2. Foto: Getty Images

Nivelurile crescute ale poluării aerului ar putea să fie unul dintre cei mai mari contributori la rata mortalității coronavirusului, conform oamenilor de știință, relatează The Guardian.

O analiză arată că 78% dintre decesele cauzate de COVID-19 s-au petrecut în cinci din 66 regiuni administrative studiate în Italia, Spania, Franța și Germania. Aceste cinci regiuni sunt cele mai poluate.

Cercetătorii au examinat nivelul de dioxid de azot, un poluant produs în mare măsură de vehicule cu motor diesel. Multe studii au legat dioxidul de azot și expunerea plămânilor la el de mai multe probleme de sănătate ale plămânilor, fapt ce ar putea face ca oamenii infectați cu coronavirus să moară mai repede.

„Rezultatele indică faptul că expunerea pe termen lung la acest poluant ar putea să fie unul dintre cei mai importanți contributori la rata de mortalitate a COVID-19 în aceste regiuni și în toată lumea”, a precizat un cercetător la universitatea din Germania care a condus cercetarea. „Otrăvirea mediului înseamnă și otrăvirea propriul nostru corp, iar atunci când el trece printr-un stres de genul celui provocat de coronavirus, capacitatea sa de a se apăra este foarte limitată”, a mai completat el.

Un alt studiu publicat în 7 aprilie s-a concetrat pe poluarea cu particule fine în Statele Unite și a descoperit că până și o creștere mică în anii anteriori pandemiei a fost asociată cu o mortalitate mai mare din cauza coronavirusului.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri