Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu soldații români dislocați în Balcanii de Vest. NATO vrea mai multe trupe în zonă

Data actualizării: Data publicării:
angel tîlvăr
Misiunea de menţinere a păcii KFOR a NATO, care funcţionează din 1999, cuprinde în prezent peste 4 500 de soldaţi din 27 de ţări. Sursa foto: facebook

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit cu militarii români dislocați în misiunile NATO și UE din Balcanii de Vest, transmite MApN printr-un comunicat de presă. Ministrul apărării a subliniat contribuția importantă a țării noastre în zonă, în timp ce NATO analizează o creştere pe baze permanente a numărului de trupe pentru a menţine tensiunile sub control.

Ministrul apărării și Șeful statului major au avut întrevederi cu comandantul misiunii UE EUFOR ALTHEA, generalul-maior Helmut Habermayer, și cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha. Discuțiile au vizat situația de securitate din Bosnia și Herțegovina și perspectivele de viitor privind prezența militarilor români în cadrul NATO KFOR și EUFOR ALTHEA.

„Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operațională a României în această regiune, atât în cadrul misiunii NATO KFOR cât și în cadrul misiunii UE EUFOR ALTHEA reprezintă o dovadă a angajamentului nostru ferm în Balcani”, a subliniat ministrul apărării în cadrul discuțiilor oficiale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul apărării a evidențiat contribuția importantă a țării noastre cu personal și tehnică militară la asigurarea unui mediu de securitate sigur și stabil în Bosnia și Herțegovina, inclusiv prin recenta desfășurare a unei companii de infanterie din rezerva intermediară de forțe, solicitată de comandantul operației EUFOR.

„România este unul dintre principalii contributori la EUFOR ALTHEA, având dislocați în teatru peste 400 de militari. Rămânem ferm angajați în cadrul acestei operații, care are un rol-cheie în sprijinirea autorităților locale în menținerea unui mediu stabil și sigur", a spus Angel Tîlvăr.

Generalul Daniel Petrescu a făcut precizări despre contribuția armatei la respectarea angajamentelor asumate de țara noastră pentru păstrarea unui climat de stabilitate in Balcani

„În Bosnia și Herțegovina, militarii români reprezintă una dintre cele mai lungi prezențe în efortul internațional pentru securitate și una dintre cele mai vizibile prezențe ale forței Uniunii Europene în acest stat. Modul exemplar în care militarii noștri își duc la îndeplinire misiunile externe se reflectă, mai departe, în credibilitatea câștigată de UE în teatrul de operații din Bosnia și Herțegovina", a afirmat șeful Statului Major.

În cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu militari români din structura de forțe a EUFOR ALTHEA, prilej cu care ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că dislocarea recentă a două companii de infanterie din rezervă în Kosovo și Bosnia și Herțegovina reprezintă o dovadă concretă a consecvenței României în îndeplinirea angajamentelor față de securitatea Balcanilor de Vest și le-a dat câteva sfaturi militarilor.

„Militari ca dumneavoastră, prin profesionalism, dăruire și dragoste de țară, plasează armata în topul încrederii pe care românii o au în instituţiile statului. Prin ceea ce faceți în teatrele de operații ne faceți mândri de dumneavoastră și încrezători că misiunile pe care le aveți de îndeplinit vor fi încununate de succes. În egală măsură, îmi doresc să vă întoarceți sănătoși acasă. Îmi exprim profundul respect și pentru familiile dumneavoastră de acasă, care vă dau puterea de a vă dedica unei meserii extrem de grea. Sunt convins că veți depăși orice provocare, dar nu ezitați să cereți sprijin comandanților dumneavoastră și nouă, oricând veți simți că aveți nevoie", a spus ministrul.

Generalul Petrescu a subliniat și faptul că prin nivelul crescut de efective dislocate în teatrele de operații, România demonstrează că își onorează angajamentele asumate în domeniul securității.

„Dislocarea simultană a două companii din forțele de rezervă în Kosovo și Bosnia, însumând aproape 300 de militari, în termenele și la standardele prevăzute în documentele de activare, reprezintă un succes important pentru armata noastră, care probează maturitatea sistemului de planificare și de conducere a operațiilor militare", a subliniat acesta.

Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu au oferit unor militari embleme onorifice și de merit.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a trimis sute de forţe suplimentare în Kosovo din Marea Britanie şi România, după ce, la 24 septembrie, ciocniri între poliţie şi sârbi înarmaţi ascunşi într-o mănăstire a transformat un sat liniştit din nordul Kosovo într-o zonă de război, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Vjosa Osmani - Jens Stoltenberg meeting in Kosovo
Președinta Republicii Kosovo Vjosa Osmani (dr) și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (st). Sursa foto: Profimedia Images

„Acum analizăm dacă ar trebui să avem o creştere care să fie permanentă pentru a ne asigura că lucrurile nu scapă de sub control şi nu creează un nou conflict violent în Kosovo sau în regiunea mai largă”, a declarat Jens Stoltenberg în timpul unei vizite în Kosovo.

Schimbul de focuri din septembrie a provocat noi îngrijorări internaţionale cu privire la stabilitatea din Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză şi care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după lupte de gherilă şi o intervenţie a NATO în 1999.

Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituţiile de la Pristina şi consideră Belgradul drept capitala lor. Aceştia s-au confruntat adesea cu poliţia kosovară şi cu forţele internaţionale de menţinere a păcii, dar violenţele din septembrie au fost cele mai grave din ultimii ani.

Misiunea de menţinere a păcii KFOR a NATO, care funcţionează din 1999, cuprinde în prezent peste 4 500 de soldaţi din 27 de ţări.

Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale Bosniei-Herțegovina. În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă 22 de state: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.

Din luna mai, funcția de șef de stat major al EUFOR ALTHEA este îndeplinită de generalul de brigadă Ovidiu Lungu.

Contribuția României la operația EUFOR ALTHEA reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând, în același timp, un element de menținere a securității şi stabilității în regiune.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri