Armata a băgat în ședință autoritățile din Dobrogea, după atacurile cu drone rusești de la graniță

Data actualizării: Data publicării:
atac cu drone lângă Isaccea
Rusia și-a intensificat atacurile cu drone la granița României. FOTO: captură video Facebook Gabor Petru

Armata a băgat în ședință autoritățile din Brăila, Constanța, Galați și Tulcea, în contextul atacurilor tot mai dese ale rușilor pe malul ucrainean al Dunării. Ministerul Apărării a discutat despre importanța coordonării corecte într-o situație de criză.

„Statul Major al Apărării a organizat marţi, 26 septembrie, în sistem videoconferinţă, o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea. Activitatea a urmărit optimizarea coordonării interinstituţionale în contextul situaţiei de securitate determinată de evoluţia agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării.

Sursa citată a precizat că agenda a cuprins prezentarea situaţiei de securitate, a procesului de comunicare publică a armatei, subiecte din tematica pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare, respectiv responsabilităţile legale ce revin diferitelor instituţii din sistemul naţional de apărare.

„Şedinţa se înscrie în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 969/2007 privind organizarea, desfăşurarea şi conducerea pregătirii pentru apărare a persoanelor cu atribuţii de conducere în domeniul administraţiei publice, la nivel central şi local fiind, totodată, o continuare a dialogului susţinut de conducerea MApN cu reprezentanţii autorităţilor publice locale”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Un atac cu drone a avut loc în noaptea de luni spre marţi, pe malul ucrainean al Dunării, în zona localităţii Orlovka, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea. Garda de Coastă a anunţat închiderea traficului prin PTF Isaccea.

Nu este primul incident de securitate în zonă, în mai multe situaţii fiind semnalată căderea unor resturi de drone în diferite localităţi.

Prefectul județului Constanța: Nu schimbăm nimic în ceea ce privește modalitatea de alarmare a populației

Silviu Coșa, prefectul județului Constanța: „A fost o ședință de lucru desfășurată de reprezentanții MApN și ai autorităților locale din cele patru județe menționate. Reprezentarea la nivelul autorităților locale a fost: prefect, președintele Consiliul Județean, primar reședință de județ și comandant Centrul Militar Zonal.

S-a discutat în principal despre efectele accelerării atacurilor rusești asupra porturilor dunărene, ceea ce generează posibilitatea dispersării unor fragmente, fie din mijloacele de atac folosite de ruși, fie din mijloacele de apărare ale ucrainenilor.

Important este că în momentul de față România se află într-o situație de pace, iar toate mijloacele folosite pentru avertizare, alarmare și adăpostire a populației trebuie să țină cont de asta.

Într-o stare de pace se acționează în baza unor legi care intră în competența instituțiilor civile. Din acest punct de vedere avem legea protecției civile și legea frontierei de stat a României. S-au trecut în vedere aceste legi, s-a făcut și un rezumat logic și coerent al situației în care ne găsim.

Dronele folosite de ruși pot zbura și la o distanță la care nu este neapărat posibilă detectarea lor în totalitate, însă Armata are aceste atribuții de pre-alarmare, ca ulterior IGSU să preia această activitate, inclusiv prin RO-Alert.

În momentul de față nu se va schimba nimic în ceea ce privește modalitatea de alarmare a populației. Pe lângă RO-Alert, sunt implicate și trupele IGSU, ale Armatei și ale Inspectoratului de Jandarmi pentru a alarma populația acolo unde nu există o acoperire GSM.

La Constanța vrem să reverificăm și să aducem la cunoștința populației sunetele pe care acele sirene de alarmare le utilizează, astfel înct, în momentul în care ele pornesc, dacă vreodată va fi cazul, populația să știe la ce să se aștepte.

La nivelul județului Constanța riscurile sunt minime, avțnt în vedere că cea mai apropiată localitate din Constanța față de porturile respective este situată la peste 70km. Însă cât timp riscurile există, măsurile trebuie să fie luate.

De asemenea, vom proceda la o reverificare a adăposturilor antiaeriene. În Constanța sunt 130”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri