Avertismente, sfaturi și cafea. Polițiștii români și maghiari au ieșit împreună pe șosele pentru prevenirea accidentelor

Data actualizării: Data publicării:
actiune rutiera noaptea4

Oboseala la volan poate ucide. Câteva clipe de neatenție pot provoca accidente grave mai ales în această perioadă a anului, când românii se întorc acasă de sărbători. Polițiștii români și maghiari desfășoară, pentru prima dată, acțiuni comune pentru prevenirea accidentelor din cauza oboselii. Pe lângă recomandări, le oferă celor care conduc sute sau mii de kilometri și o cafea caldă.

Cafea, în loc de amenzi. Așa îi întâmpină polițiștii români și maghiari pe șoferii care conduc sute sau mii de kilometri și intră sau ies din țară prin vama Borș, unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei din vestul țării.

"V-am oprit, colega vă înmânează un pliant și eu vă invit la o cafea, dacă doriți, din partea noastră", i-a explicat un polițist unui șofer.

"E bine că o faceți, dar știți, inconștienți sunt foarte mulți. Degeaba stați dumneavoastră cu o cafea aici dacă el a adormit, a ațipit două secunde cu un kilometru înainte", spune un șofer.

"Mai ales aici la șoseaua asta sunt multe accidente. E destul de monoton și de aia. Dacă ești obosit atunci e foarte monoton și...", spune alt șofer.

"Vizați sunt conducătorii auto care parcurg o distanță lungă de timp. Prin această acțiune încercăm să le atragem atenția asupra consecințelor condusului în stare de oboseală. Totodată, cum ocazia aceste acțiuni le readucem aminte principalele reguli de circulație de care trebuie să țină seama în momentul în care apare poleiul sau condițiile de trafic pe timp de iarnă", a declarat comisarul Alin Gherman, șeful Poliției Rutiere Bihor. 

actiune rutiera noaptea8
actiune rutiera noaptea8

Este prima colaborare rutieră de acest fel între poliția din Bihor și  căpitănia județului Hajdu-Bihar din Ungaria, acțiune care a început pe 29 noiembrie și se va încheia la jumătatea lunii ianuarie. Vor avea loc 13 acțiuni, doar pe timpul nopții, în 26 de locuri, pe lungimea frontierei dintre cele două județe.

"În momentul în care simțiți că sunteți obosit, trageți pe dreapta, vă odihniți, vă întindeți puțin picioarele și porniți apoi la drum, bine?", este recomandarea polițiștilor.

"Această acțiune debutează, fiind o premieră în acest sens, prin participarea în Ungaria a polițiștilor români și participarea pe șoselele din Bihor a polițiștilor maghiari", a precizat șeful Poliției Rutiere Bihor.

Unul dintre cele mai grave accidente în care și-au pierdut viața șase persoane a avut loc în Ungaria, chiar înainte de trecerea de frontieră cu România. Șoferul venea din Anglia și a condus fără întrerupere 44 de ore, iar cu 20 de kilometri înainte de vamă, a intrat într-un camion parcat.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri