Video Exclusiv Avertismentul Forțelor Navale, după explozia de la Costinești: Intensitatea vântului va crește și ne putem aștepta și la alte situații

Data actualizării: Data publicării:
COSTINESTI_EXPLOZIE_005_INQUAM_Photos_Costin_Dinca
O explozie puternică a avut loc luni în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Din primele date, ar fi vorba despre o mină marină. Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

O mină marină ar fi explodat luni dimineață în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, colonelul Corneliu Pavel, a spus în emisiunea Jurnalul de seară, de la Digi24, că intensitatea vântului va crește în perioada următoare, ceea ce va putea duce la situații asemănătoare.

„Situație hidro-meteo din Constanța și din zona litoralului începând de ieri nu este chiar favorabilă, vântul a suflat cu putere azi noapte și curenții sunt pe traiectorie nord-est, sud-vest și iată la Mangalia au adus curentul și valurile bușteanul respectiv. La fel, în această seară, intensitatea vântului va crește și va ajunge la viteze de 7-9 metri pe secundă. Deci ne putem aștepta și la alte situații. Aș vrea să nu inducem panica”, a spus purtătorul de cuvânt al marinei militare.

În același timp, colonelul Corneliu Pavel susține că riscuri ca aceste evenimente să aibă loc au existat de la debutul războiului în Ucraina, precizând că, încă de atunci, Forțele Navale Române, împreună cu aliații NATO și colegii de la Forțele Aeriene Române, au desfășurat mai multe misiuni de cercetare.

„Riscuri există de când a început războiul, de anul trecut, din luna februarie. De altfel, imediat după începerea războiului din Ucraina, Forțele Navale Române și-au adaptat rapid toate planurile de activități și de atunci și până astăzi executăm permanent și sistematic misiuni de cercetare aeriană, atât cu navele noastre nominalizate pentru aceste misiuni, cât și cu partenerii noștri din NATO, misiuni de cercetare aeriană și cu colegii de la Forțele Aeriene Române”, a precizat colonelul Corneliu Pavel.

În ce privește incidentul de la Costinești, purtătorul de cuvânt al marinei militare nu a putut confirma că explozia din această dimineață a avut loc din cauza unei mine.  „Nu ne putem pronunța pe acest subiect. Scafandrii care au fost prezenți acolo au fost în raionul maritim din fața stațiunii Costinești și nu au identificat nicio mină în zonă sau vreun element care să ne ducă cu gândul la o mină marină”, a mai precizat Corneliu Pavel.

Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) a anunțat în această seară că, în urma cercetărilor în spaţiul maritim din proximitatea litoralului românesc, nu au fost identificate mine marine aflate în derivă.

„Scafandrii EOD şi o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea ţărmului de la Costineşti, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate în derivă. Tot în cursul zilei de astăzi, puitorul de mine şi plase 'Viceamiral Constantin Bălescu' (PM-274), un elicopter IAR Puma Naval şi un avion de patrulare al Statelor Unite ale Americii au executat, începând cu ora 13,00, misiuni conjugate de cercetare maritimă şi aeriană, în spaţiul maritim cuprins între Constanţa şi Mangalia, în urma cărora nu au identificat nicio mină marină aflată în derivă în spaţiul monitorizat", arată un comunicat de presă al SMFN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri