Avocatul protestatarului cu date personale dezvăluite de Vâlcov: E al doilea caz de poliție politică la care este supus

Data actualizării: Data publicării:
inquam ganea protest victoriei
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Consilierul economic al premierului stârneşte un val de critici. Darius Vâlcov a postat pe Facebook un montaj video în care apărea ideea că există o legătură între nazişti, protestatarii anti-PSD şi preşedintele Klaus Iohannis. În plus, a făcut publică fişa medicală a unui demonstrant anti-guvernamental şi a dezvăluit astfel datele personale ale acestuia, protejate de lege. Cel în cauză urmează să depună marți o plângere penală și împotriva lui Vâlcov, a precizat Ioana Mateș, avocatul acestuia, la Digi24.

Ioana Mateș, avocatul persoanei a cărei fișă medicală a fost publicată de Darius Valcov, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că plângerea penală pe care o va depune marți „este legată de infracțiuni legate de divulgarea secretului personal, respectiv o participație în forma complicității, de asemenea și divulgarea de informații nedestinate publicității”.

„Plângerea este formulată in rem împotriva funcționarilor din Ministerul Muncii, care au furnizat aceste date, care sunt vechi din 2006. Este o vătămare fără precedent, mai ales după intrarea în vigoare a normativelor UE, iar sancțiunile UE sunt deosebit de drastice”, a subliniat avocatul.

„Mă mir că încă ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, nu s-a autosesizat, pentru că o persoană a fost târâtă în această situație și ostracizată, vom demonstra că totul a fost o mare exagerare. Vom face o adresă la ministrul Muncii pentru a demara o anchetă internă, ne vom adresa la Avocatul Poporului, care, din nou, nu se sesizează la timp”, a adăugat Ioana Mateș.

Ea a precizat și că va sesiza forurile care coordonează activitatea jurnaliștilor, pentru că „mă mir că la această dată România Liberă nu a retras postarea, chiar cu titlul de preluare, dimpotrivă au făcut publice nu doar datele medicale, ci și adresa de domiciliu, și motivele care au stat la baza deciziei de pensionare, nu mai vorbesc de divulgarea motivelor care au stat la baza deciziei de pensionare.”

„Motivul principal de pensionare a fost legat de astm, nu cum s-a speculat în media – alte aspecte, vom solicita tragerea la răspundere și sancționarea celor care au încălcat dispozițiile UE cu privire la protecția datelor și vom face și o sesizare la CNCD. (...) Este al doilea caz de poliție politică la care este supus clientul meu, primul având loc în luna februarie, când ministrul Carmen Dan a intervenit brutal în cercetarea penală divulgând la un post de televiziune informații din dosarul penal care îl viza și de care Matei Săndel nu știa nimic. Este fără precedent și ar trebui să îngrijoreze românii cu privire la perspectiva iminenței apariției unui stat polițienesc, în sensul în care vom fi urmăriți și orice aspect din viața personală, din trecut sau din prezent, poate fi adus atenției publicului nu numai în sensul denigrării, ci și al punerii unei presiuni psihologice”, a afirmat avocatul Ioana Mateș.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...