Guvernul spune că șeful demis al Secretariatului pentru revoluţionari a încălcat legea protecţiei datelor personale

Data publicării:
Mihai Dodu
Mihai Dodu. Foto: captură video Castiga Romania/ Facebook

Mihai Dodu a fost schimbat din funcţia de şef al Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor, după ce Corpul de control al prim-ministrului a descoperit abateri la legea protecţiei datelor cu caracter personal, a spus joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Dodu este cel care a iniţiat respingerea cererii lui Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989.

„Controlul făcut de Corpul de control al prim-ministrului la Secretariatul de stat pentru revoluţionari era programat. Făcea parte din programul anual de control, programat pentru trimestrul IV 2023. El nu a venit ca o consecinţă a unui context actual. Acele concluzii intermediare ale Corpului de control au arătat anumite abateri legislative ale fostei, deja, conduceri a acelui Secretariat de stat, care au fost un temei pentru manifestarea unor prerogative ale premierului de înlocuire”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

„Am avut acces la aceste concluzii intermediare. Pot să vă spun generic doar că este vorba de abateri de la legea protecţiei datelor cu caracter personal. Corpul de control a şi sesizat Autoritatea naţională pentru protecţia datelor cu caracter personal şi urmează concluziile să fie trase în perioada următoare”, a adăugat el.

Dodu a fost demis miercuri de premierul Marcel Ciolacu din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în urma unui raport al Corpului de control al prim-ministrului.

În timpul mandatului lui Mihai Dodu, o comisie din cadrul Secretariatului a constatat că Marcel Ciolacu nu îndeplineşte condiţiile pentru a primi certificat de luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989.

Premierul a deschis la Tribunalul Buzău un proces împotriva Secretariatului, având termen de judecată în ianuarie 2024.

Conform unor relatări din presă, Mihai Dodu ar fi făcut publice informaţii din dosarul de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu.

Dodu a spus că decizia demiterii sale este una politică, iar „graba” cu care a fost luată „trădează nişte sentimente”.

El arată că „măcar 1.500 de certificate de revoluţionari urmau să fie anulate” în perioada următoare, prin repunerea în discuţie a situaţiei oraşelor cu rol determinant la Revoluţia din 1989.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri