Video Blocaj la primării, la o lună de la alegeri. Cetățenii, disprețuiți de administrațiile locale: „Te sfidează ca om. N-ai ce să faci!”

Cătălin Firoiu Data publicării:
cetatean la primarie scrie pe genunchi - captura
Un cetățean completează un formular pe genunchi în fața Primăriei Sector 2 Foto: captură video

La o lună fără o zi de la alegerile locale, Bucureștiul e captiv într-un vid de autoritate. Primarul general ales abia ce a fost validat luni, după ce Curtea de Apel a respins cele 52 de contestații depuse de foști sau actuali consilieri PSD. Sectorul 1 își caută primarul în tribunal, Sectorul 2 nu și-a validat primarul ales și nici Sectorul 5 n-a făcut-o. Situația neclară a transformat primăriile respective în cazemate interzise presei și publicului larg, unde problemele cetățenești se rezolvă greu sau deloc.

La o lună de la alegeri, pentru administrația Sectorului 2 cetățeanul nu mai contează. Primarul perdant pare dezinteresat de cetățean, primarul ales, dar nevalidat, n-are pârghii legale să schimbe placa. Lipsită și de Consiliu Local, și de viceprimar, instituția funcționează din inerție și pare o cazemată interzisă tocmai celui pentru care a fost înființată: cetățeanul.

Cetățeni umiliți la ușa Primăriei Sectorului 2: „Trebuie să completăm pe aici, pe afară”

- Nu este normal, dar... mergem înainte. Ce să facem? spune un cetățean necăjit care așteaptă în fața sediului Primăriei.

- Aveți treabă la Primărie, văd că v-au pus să scrieți pe aici, pe unde puteți.

- Da, da... Nasol. Urât.

- Nu vă lasă-n interior?

- Nu ne dă voie! Trebuie să completăm pe aici, pe afară, pe unde apucăm. Dacă ploua, ce făceam? 

Dialogul se întrerupe brusc, pentru că cetățeanul fuge să afle ce spune polițistul local ieșit din Primărie. Revine amărât:

- Scuzați! (...)

- Ce v-a zis? Mai stați?

- Da, da!

Ca un dispreț, pe fereastra Primăriei e un afiș despre respect civic și-o instituție informatizată, modernă. Dar nu e! Dincolo de ușa Primăriei, când e obligat să se ciocnească de funcționarii plătiți să-l respecte, cetățeanul primește... aroganță.

- Te sfidează ca om. Ce să... N-ai ce să faci! Nu poți să zici nimic. Nici nu mă..., spune un cetățean supărat.

„În sectorul ăsta e o mizerie de nedescris”

Neconduse sunt și cea mai bogată și cea mai săracă administrație locală din București. La Sectorul 1, voturile din 27 septembrie sunt încă pe masa judecății. La Sectorul 5, n-au fost analizate contestațiile și n-au fost validate partidele care compun consiliul nou ales.

- În Sectorul ăsta e o mizerie de nedescris. Și nu știu cât va mai dura, își spune oful un cetățean.

- Nu se poate face nimic fără un administrator sau un primar legitim.

- A trecut o lună, mai trece încă o lună și nu știm cine e primarul.

Vid de autoritate

„Este un vid de autoritate la nivelul sectoarelor care n-au fost încă preluate de noii aleși. Lucrul ăsta se vede în disfuncționalitatea serviciilor publice adresate cetățenilor, de la simplele birouri de la taxe și impozite, până la societățile care trebuie să presteze în folosul comunității. Mă refer la cele de salubrizare, cele de infrastructură. Neavând șefi, a intrat acea fibrilație în toți funcționarii publici, aoleu vine noul șef, aoleu mă dă afară, ce fac, eu nu mai ies pe teren să nu deranjez, nu se mai dă comandă. Da, este, într-adevăr, un vid de autoritate”, recunoaște Cristian Popescu Piedone, primarul ales al Sectorului 5.

De o lună, vidul de autoritate e stăpân și-n biroul din care se conduce Bucureștiul. Până luni după-amiază, Capitala a avut degeaba primari. Unul ales, unul în funcție! Practic, de o lună, la cârmă nu e niciunul.

Vocea străzii: „Șade și doarme!”

- E o lună și mai durează, poate, o săptămână. Păi dacă așa vor ei!? Face fiecare ce vrea în țara asta, domn'e! Nu respectă Constituția, nu respectă legile, nu respectă nimic, domn'e!

- Fiecare face ce vrea! Pe stradă la fel, ăia pe șantier, colo, la Doamna Ghica, nu-i controlează nimeni, nu face nimic, nimic de câteva zile... Să facă strada aia acolo unde a săpat-o. Șade și doarme!

În ambientul deznădejdii, câte o roabă de asfalt acoperă, arareori, câte o groapă, iar apa caldă încă-i fata morgana în multe cartiere. Orașul neguvernat pare răpus precum Cișmigiul de sub ferestrele Primăriei mari. Apropo: în locul bijuteriei de altădată, grădina-monument a Bucureștiului a ajuns un imens hulubar mizerabil, cu apă îmbâcsită și gard strâmb, prăbușit pe alocuri.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri