Video Exclusiv Cât va costa repararea planșeului de beton care susține toată infrastructura din Piața Unirii din Capitală și când vor începe lucrările

Data actualizării: Data publicării:
harta piata unirii
Planșeul care acoperă râul Dâmbovița de 90 de ani este într-o stare foarte degradată și necesită lucrări urgente. La un seism mai puternic, întreaga zonă ar putea să se surpe. FOTO: Captură Digi24

760 de milioane de lei ar putea costa cel mai nou mega-proiect de infrastructură din România, care vizează centrul Capitalei. Este vorba despre repararea planșeului de beton din Piața Unirii care susține toată infrastructura din zonă. 

O lucrare de infrastructură care se încadrează la categoria de mega-proiect este repararea planșeului de beton vechi de 90 de ani care susține Piața Unirii. Planșeul acoperă râul Dâmbovița pe toată lungimea Pieței. Peste el trece pasajul rutier, iar sub planșeu este situată una dintre cele mai mari stații de metrou din București. Pentru consolidarea planșeului, Ministerul Dezvoltării cere 760 de milioane de lei, adică peste 150 de milioane de euro.

"Există un raport de expertiză pe care îl deținem în urmă sesizărilor și a discuțiilor cu beneficiarul proiectului, adică Primăria Sectorului 4.

Expertiza din noiembrie 2022 recomandă și arată că lucrările de reabilitare și consolidare să înceapă cât mai curând posibil având în vedere degradările și acțiunea în timp a apei, a umidității. Efectul și acțiunea râului Dâmbovița au condus la afectarea în timp. Au fost și alte intervenții tehnice în anii '80 pe această infrastructură, care au influențat negativ.

Pe baza acestui raport de expertiză și a propunerii Primăriei Sectorului 4,  Ministerul Dezvoltării, cu decizia guvernului, va promova finanțarea acestui proiect de investiție important pentru București", a declarat la Digi24 Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

El a precizat că documentația tehnică e deja în sistemul de achiziții publice, iar procedura ar putea dura câteva luni. "Execuția ar putea începe anul viitor, poate 2025", a spus el.

"Guvernul își asumă finanțarea acestei investiții justificate din punct de vedere tehnic.

Vom asigura finanțarea de peste 150 milioane de euro că Primăria Sectorului 4 să poate realiza acest obiectiv care presupune demolarea completă a structurii de rezistență care susține planșeul și refacerea cu un sistem modern care să fie garantat cel puțin 100 de ani.

Conform documentației tehnice, termenul de execuție a lucrărilor e de 2 ani, a spus ministrul.

Scopul este ca aceste lucrări să afecteze cât mai puțin circulația în Piața Unirii.

Intervenția e necesară și de aceea Guvernul va finanța această investiție.", a conchis ministrul.

Citește și: "Mai devreme sau mai târziu acolo se poate produce o catastrofă". Piața Unirii din București este în pericol de surpare 

Planșeul de la Piața Unirii este puternic degradat și se vede chiar și la exterior. Plăcile de beton au fost puternic infiltrate de apă de-a lungul anilor. Asta având în vedere că planșeul a fost construit încă din 1934 și de atunci nu a suferit reparații. 

Specialiștii de la Universitatea Tehnică de Construcții au găsit grinzi rupte sau dislocate, armatură corodată, zone de beton exfoliate de mucegai. 

Specialiștii au recomandat ca lucrările să înceapă cât mai curând, pentru a evita un colaps al structurii. Au fost propuse două variante de reparare, una în care să se consolideze structura de rezistență și alta în care să fie demolată pentru reconstrucție de la zero. 

Din aprilie 2022 planșeul de la Piața Unirii, alături de pasaj, au trecut din administrarea Primăriei Capitalei în administrarea Primăriei Sectorului 4.   

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri