Ce se întâmplă cu autocarele cu români din Italia care ajung la granițe?

Data publicării:
epidemiolog granita

Românii care lucrează în nordul Italiei au continuat să vină luni acasă, în ciuda avertismentelor autorităților din România. Autocarele sunt trase pe dreapta, iar călătorii sunt verificați de inspectorii sanitari.

Toate autocarele care vin din Italia sunt trase pe dreapta în vama Borș, iar pasagerii trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică caută persoane care prezintă semne ale bolii respiratorii, iar pe cei fără simptome îi informează că ar putea sta în carantină pentru următoarele 14 zile.

- Ne-a dat o fișă acolo, am scris data nașterii, numărul de telefon, povestește unul dintre români.

- V-au luat temperatura?

- Nu ne-au luat nicio temperatură, nimic.

***

- V-au spus să stați în carantină?

- Nu, dar de ce să stau în carantină, doar am treabă, trebuie descărcată mașina.

- După aceea te întorci în Italia?

- Da.

Coronavirusul afectează serios economia Italiei, iar efectele le simt deja și românii care lucrează acolo.

Rămân fără locuri de muncă și cam atât”, spune unul dintre ei.

Închid hotelurile, clienții renunță la rezervări și se închid”, povestește un altul.

- Noi am fost în comerț. Comerț ambulant și a fost carnaval la Venezia, poate ați auzit, s-au închis.

- Sunteți afectați personal de coronavirus, munca dvs.?

- Câștigul nostru, nu?!

Duminică seară, într-un autocar cu 17 persoane care venea din Milano a fost găsită o persoană cu febră.

Un alt caz a apărut în atenția publică luni. După verificările din vamă, un autocar a fost oprit în Oradea pentru reevaluarea pasagerilor și a documentelor. Deși inițial s-a vorbit inclusiv de trimiterea în carantină a tuturor persoanelor, într-un spațiu protejat din județ, autoritățile s-au răzgândit până la urmă.

A fost reevaluat un autocar cu 46 de persoane, care venea din Italia, dar s-a dovedit că persoanele proveneau toate din zona galbenă, în consecință conduita adoptată este de autoizolare la domiciliu pentru persoanele respective”, a explicat Dorel Țîrț, purtător de cuvânt DSP Bihor.

Ministrul interimar de Interne spune că toţi cei care intră în ţară din zonele afectate sunt obligaţi să intre în carantină. „Constituie infracțiune de fals în declarații și se pedepsește conform art 326 din Codul penal, instituindu-se și măsura obligatorie a carantinei”, a spus Marcel Vela, avertizându-i pe cei care ar fi tentați să declare că vin din alte țări.

Între timp, datele s-au schimbat atât în România, cât și în Italia. Autoritățile române au anunțat că suspendă toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia spre România, începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, ora României, după ce cu o zi înainte suspendaseră și cursele aeriene. Autoritățile italiene, la rândul lor, au anunțat luni seara că întreaga țară este declarată „zonă roșie” începând de marți, fiind considerată cu risc epidemic. Sunt închise toate granițele și populația este rugată să stea cât mai mult izolată la domiciliu. Urmare a acestei decizii, toate persoanele care vor intra în România venind din Italia vor fi puse în carantină 14 zile.

Citiți și: Unii români au „evadat” din zonele de carantină din Italia și vor să vină în țară

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri