Ciucă, discurs furios la adresa Austriei: „Starea de incertitudine nu mai poate continua”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă face declaratii de presa
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Profimedia IMages

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, într-o declarație de presă la Guvern, că România va cere vot pentru aderarea la Spațiul Schengen la Consiliul JAI de joi. Starea de incertitudine creată de poziția Austriei nu mai poate continua, a subliniat prim-ministrul, adăugând că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării.

„Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de Interne ai statelor membre, continuăm să facem energic şi folosind toate canalele, nivelurile şi instrumentele disponibile, eforturi pentru a obţine rezultatul dorit de România”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la Guvern.

Potrivit premierului, „în acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile”.

„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”,

Premierul susține că datele, inclusiv cele de la Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.

„Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre, dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat prim-ministrul.

Ciucă a subliniat că România este pregătită în domeniile cu relevanță pentru aderarea la Spațiul Schengen, iar hotărârea țării de a contribui la securitatea europeană este fermă.

„ Am dovedit aceste calități de-a lungul anilor și, mai ales recent, în contextul crizei din Ucraina. Experții europeni care au venit recent în România (în octombrie și noiembrie anul acesta) au confirmat că îndeplinim absolut toate condițiile necesare și deci că România merită să fie parte a spațiului Schengen. Mai mult, aceiași experți au arătat că asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, că implementăm soluții eficiente în gestionarea migraţiei ilegale, că suntem activi în cooperarea polițienească internațională și că sistemele și pregătirea oamenilor noștri sunt exemplare, oferind chiar, pe unele aspecte, exemple de bune practici şi pentru restul statelor membre.

Am acționat cu totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate explicațiile și informațiile solicitate, inclusiv recent Austriei în privința modului în care gestionăm migrația ilegală. Mai mult, ne-am arătat deschiderea pentru întărirea cooperării bilaterale între forțele de poliție, de frontieră, precum şi cele care gestionează migranţii pentru a ajuta, cu soluții concrete, la rezolvarea problemelor legate de migraţia ilegală”, a argumentat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului Ciucă, „dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului: nu putem menține o stare de neclaritate și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru care nu numai că dorește să devină parte a Schengen, dar a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens”.

Ciucă a spus că această evaluare este susținută și de ceilalți parteneri și instituții europene și de celelate state membre.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. El a făcut declarațiile la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana. Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer.

Date oficiale, care vin de la instituții europene, nu doar de la cele românești, demonstrează însă că țara noastră nu contribuie la creșterea numărului de intrări ilegale în Austria.

Argumentul României este că nu se află pe niciuna dintre rutele din Balcanii de Vest și vine cu cifre pentru a își argumenta poziția. Dacă ruta Balcanilor de Vest a înregistrat în total o creștere cu 170%, în România au fost cu 43% mai puține încercări de intrări ilegale.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri