Cod roșu de inundații în mai multe județe din țară

Data publicării:
masina care circula printr-o zona inundata
Hidrologii au emis, vineri, un Cod roşu de inundaţii pentru mai multe râuri din judeţele Bihor, Cluj şi Alba. FOTO: Shutterstock

Hidrologii au emis, vineri, un Cod roşu de inundaţii pentru mai multe râuri din judeţele Bihor, Cluj şi Alba, unde se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale, şi creşteri importante de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de pericol.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, specialiştii au instituit Codul roşu începând de vineri, de la ora 10:30, până la miezul nopţii.

Acesta vizează râurile din bazinele hidrografice: Someşul Cald – bazinul situat în amonte de Acumularea Fântânele (judeţele Bihor şi Cluj), Drăgan – bazinul situat în amonte de Acumularea Drăgan şi afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Drăgan, Săcuieu, Călata - afluenţi ai râului Crişul Repede (judeţele Cluj şi Bihor) şi Arieş – bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Câmpeni (judeţul Alba).

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de pericol. Menţionăm că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 01.12.2023 ora 15:00 – 01.12.2023 ora 20:00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Săcuieu şi Arieş – bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Scărişoara”, a transmis sursa citată.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri