Comisia Europeană, surprinsă de decizia Belgiei de a prelungi interdicția asupra călătoriilor neesențiale

Data actualizării: Data publicării:
ilustratie: frontiere ueinchise
Belgia a decis la finalul lunii ianuarie interzicerea până la 1 aprilie a călătoriilor neesenţiale dinspre şi către teritoriul belgian. Foto: Guliver/Gettyimages

Comisia Europeană s-a declarat luni „surprinsă'” de decizia Belgiei de a prelungi interdicţia asupra călătoriilor neesenţiale şi a indicat că va examina „toate opţiunile” posibile împotriva acestei decizii considerate disproporţionate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Belgia, unde se află sediile principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi unde trăiesc numeroşi cetăţeni străini, a decis la finalul lunii ianuarie interzicerea până la 1 aprilie a călătoriilor neesenţiale dinspre şi către teritoriul belgian, în scopul combaterii pandemiei de COVID-19.

În pofida avertismentelor Comisiei Europene, premierul belgian Alexander De Croo a anunţat vineri că această interdicţie va fi extinsă până la 18 aprilie, pentru a acoperi vacanţa de Paştele catolic.

„Am fost surprinşi să citim în presă despre o nouă prelungire a interdicţiei de a călători”, a reacţionat un purtător de cuvânt al executivului european, Christian Wigand, în conferinţa de presă cotidiană a executivului UE.

El a precizat că această prelungire până la 18 aprilie nu a fost menţionată de autorităţile belgiene în scrisoarea primită joi de Comisia Europeană, care nu face referire decât la data de 1 aprilie.

Scrisoarea guvernului belgian a fost răspunsul la o notă a executivului comunitar care solicita înlocuirea interzicerii călătoriilor neesenţiale cu „măsuri mai punctuale”.

Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să evite închiderea frontierelor şi să nu urmeze exemplul Belgiei

„Statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii înscris în dreptul Uniunii Europene. Nu credem că o interdicţie de a călători respectă acest principiu”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

În luna februarie, Comisia a trimis scrisori de notificare către şase ţări membre UE - Belgia, Germania, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Ungaria, în legătură cu impunerea unor restricţii de călătorie legate de COVID-19 considerate disproporţionate.

Executivul UE a indicat că a primit până în prezent răspunsuri din partea a trei ţări. În răspunsul său, Germania a respins criticile Comisiei Europene, subliniind necesitatea controalelor sale la frontierele cu regiuni vecine cu rate de incidenţă ''extrem de ridicate''.

''Libertatea circulaţiei este o libertate fundamentală. Vom continua să acţionăm pentru ca recomandările adoptate de Consiliul UE să fie respectate şi pentru a evita interdicţiile de călătorie'', a scris pe Twitter comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri