Concluzia unui fost ofiţer de poliţie după crimele de la Caracal: În instituţii nu mai avem profesionişti, ci purtători de diplome

Data publicării:
reconstituire crime Caracal
FOTO: Inquam Photos / Bogdan Danescu

„În instituţiile din România nu mai avem profesionişti, ci doar purtători de diplome”, este concluzia lui Mihai Untaru, fost ofiţer de poliţie care a lucrat în sistemul de dispecerizare, după cazul celor două adolescente ucise la Caracal. Polițistul de la 112 cu care a vorbit Alexandra, una dintre victimele criminalului de la Caracal, nu i-a dat sfaturi fetei și nici nu i-a cerut detalii despre locul în care este sechestrată.

„Nu se ţine cont de două lucruri. Un copil pune mâna pe telefon și sună la 112. Nu se putea supune un interogatoriu pentru că copilul ăla încerca cât mai repede să spună ce i se întâmplă, nu avea timp să răspundă la întrebări. Trebuia din punctul ăsta de vedere să i se spună ce trebuie să facă vizavi de telefon. Putea să i se spună întrebată fiind «ai un smartphone sau un telefon obişnuit». Dacă avea un smartphone trebuia, practic, consiliată să răspundă imediat unui share location şi să activeze. Dacă nu avea un telefon care funcţiona pe sistemul 3G trebuia să i se pună nişte întrebări limpezi, care să definească sau să arate conturul a ceea ce vede împrejur cu mult mai multă acurateţe. Din păcate, sistemul 112 la ora actuală conţine dispeceri fără experienţă şi în materie de muncă de poliţie şi în materie de sistem de urgenţă pe orice altă linie” a spus Mihai Untaru, fost ofiţer de poliţie, la Digi24.

Mihai Untaru mai spune că incapacitatea de acţiune a instituţiilor a fost cauzată şi de lipsa legislativă dar şi de distrugerea protocoalelor dintre STS şi celelalte instituţii: „STS avea obligaţia ca la orice apel, mai ales când vorbeşti de răpiri, sechestrări, tentative de omor, infracţiuni grave, să facă localizare imediată şi să prelucreze datele, să nu aştepte intervenţia sau solicitarea poliţiei post-apel. Numai că STS-ul s-a prelevat de o lipsă de o lipsă legislativă şi de un pact de colaborare între STS şi poliţiie, sunt dezamăgit de felul în care s-a acţionat pentru că e vorba de viaţa unui om. Ei răspund şi fac localizare cu precizie numai la solicitarea expresă a poliţiei sau a procuraturii sau a Ministerului Justiţiei.

Amintiţi-vă de toate cazurile în care au făcut localizare şi triangulare la metru. De data asta, prin însăşi purtătorul de cuvânt ne este transmis că ei au preluat doar raza de acţiune în baza căruia terminalul a fost detectat dar nu a prelucrat semnalul. Abia la al treilea apel ei au prelucrat semnalul și dat locaţia. Pentru asta ar trebui făcută o ancheta în care să stabilească foarte clar dacă prevederile din legile ANCOM şi ale legilor privind funcţionarea STS-ului au fost respectate. Sigur se va ajunge la faptul că distrugerea protocoalelor de colaborare a făcut nefuncţional colaborarea de data asta între STS și celelalte instituţii”

„Noi, în România, am lansat câteva instituţii cărora trebuie să le punem nişte întrebări foarte clare. Noi, în România nu mai avem profesionişti, avem purtători de diplome. În loc să aducem competenţa, profesionalismul, curajul, flerul, puterea de decizie, responsabilitatea, am lansat instituţii în care eşti întrebat câte doctorate ai, câte licenţe ai. Nu contează, poţi să fii prost făcut grămadă, atâta timp cât ai două doctorate eşti perfect, eşti compatibil, toată lumea de iubeşte”, a concluzionat Untaru. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri