Video „Furtună de o violență fără precedent”. Vijeliile au măturat zeci de localități. Mai multe animale au fost electrocutate în Brăila

Data actualizării: Data publicării:
acoperisuri smulse de vant
Ploile, vântul puternic și grindina au măturat zeci de localități din 10 județe, care s-au aflat sub cod roșu de furtună. FOTO: Captură video Digi24/ ISU Brăila

Furtunile au făcut prăpăd în estul și sud-estul țării. Ploile, vântul puternic și grindina au măturat zeci de localități din 10 județe, care s-au aflat sub cod roșu de furtună. Mai multe străzi au fost inundate, iar zeci de copaci s-au rupt și au căzut peste mașini. Câteva animale au fost electrocutate în Brăila.

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, că pompierii au intervenit în 53 de localităţi din 13 judeţe, în urma furtunilor. Peste 150 de copaci au fost doborâţi de vânt, avariind 14 autoturisme. Un bărbat din Neamţ a fost rănit de un acoperiş luat de vânt.

„Peste 3.000 de pompieri, cu peste 2.000 mijloace tehnice, au fost la datorie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor generate de vremea neprielnică sub incidenţa căreia s-au aflat mai multe judeţe din ţară”, a transmis, duminică seară, IGSU. 

Sursa citată a precizat că, în intervalul orar 07.00-21.00, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate a generat efecte în 53 localităţi din 13 judeţe, zone în care s-a intervenit pentru evacuarea apei din 7 case, 26 curţi, 1 beci, 12 străzi, precum şi pentru îndepărtarea a 154 copaci, 3 stâlpi de electricitate căzuţi pe carosabil, degajarea elementelor de construcţie de la acoperişurile a 18 case, 19 anexe gospodăreşti, 1 bloc de locuinţe, 1 operator economic (magazin), fiind afectate 14 autoturisme.

Un acoperiş de pe o fermă a fost smuls de vânt, iar 10 vaci au fost electrocutate

ISU Brăila anunţă că, în localitatea Berteştii de Jos, un acoperiş de pe o fermă a fost smuls de vânt, iar 10 vaci au fost electrocutate. 

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Brăila, colonel Ştefan Stoian, în urma unei furtuni puternice, se intervine, duminică seară, în numeroase situaţii.

În municipiul Brăila, mai mulţi copaci au fost doborăţi de vântul puternic şi au căzut peste autoturisme, avariindu-le. Totodată, în localităţile Stăncuţa şi Stanca actioneaza două echipaje de pompieri, după ce 40 copaci au fost doborâţi de vântul care a avariat şi opt acoperişuri. Cel puţin 18 anexe gospodărești sunt afectate.

În localitatea Lanurile, comuna Viziru, apa a intrat în locuinţe şi anexe, pompierii fiind ajutaţi şi de voluntari pentru înlăturarea efectelor vijeliei.  Localităţile Stăncuţa şi Romanu nu au curent.

Mesaj RO-Alert în mai multe localități din județul Buzău

Şi în judeţul Buzău se înregistrează, duminică seară, o furtună puternică, fiind emis mesaj RO-Alert în mai multe localităţi.

Potrivit ISU Ialomiţa, pe fondul avertizărilor meteorogice de cod roşu, Staţia de pompieri Ţăndărei a intervenit pentru degajarea mai multor copaci căzuţi pe DN2A.

De asemenea, un copac a fostb lovit de fulger, intervenindu-se pentru stingerea incendiului.

Şi în judeţul Galaţi, vijelia puternică a provocat pagube.

Primarul orașului Tecuci, Lucian Costin, a precizat că furtuna de duminică seară a fost de o violenţă fără precedent, iar urmările negative se văd peste tot.

„Avem cazuri de acoperişuri smulse de furtună şi aruncate peste maşini, de copaci şi indicatoare rutire şi căzute pe carosabil. Acum, toate echipele şi utilajele Primăriei sunt pe teren pentru înlăturarea efectelor dezastrului. Vom rămâne pe teren cât timp va fi nevoie, până când vom înlătura toate efectele dezastrului, astfel încât mâine dimineaţă să se poată circula în condiţii normale. Urmează o noapte lungă”, a anunţat primarul din Tecuci.

Nor de praf pe Autostrada Soarelui

O furtună puternică s-a abătut și asupra județului Constanța.

Pe Autostrada Soarelui, după furtună a venit și un nor de praf. Din cauza vizibilității reduse, în apropiere de Fetești, șoferii au fost nevoiți să tragă pe dreapta.

Meteorologii nu vin cu vești bune nici pentru orele următoare.

„E posibil să mai emitem alerte now casting de cod roșu, având în vedere desfășurarea fenomenelor din partea de sud-est a țării. În această parte a țării fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi deosebit de accentuate și vorbim de vijelii”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.

Meteorologii au anunțat că vremea se va răcori în toată țara, iar maximele nu vor mai depăși 29 de grade.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri