CTP: Autorităţile din România, în cazul Nădlac, se fac vinovate de zădărnicirea combaterii bolilor

Data publicării:
CTP

Autorităţile din România se fac vinovate de zădărnicirea combaterii bolilor după evenimentele întâmplate la punctul de trecere a frontierei de la Nădlac şi la aeroportul Otopeni, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu. Gazetarul spune că autorităţile ar fi trebuit să ia în calcul faptul că românii urmau să se întoarcă în ţară după ridicarea stării de urgenţă.

Cristian Tudor Popescu: Păi, ceea ce am văzut la nivel microsocial, adineaori, în discuţia de dinainte despre cei doi, înseamnă zădărnicirea combaterii bolilor. Asta au încercat cele două persoane să facă. Pentru că dacă ar fi pătruns în acel supermarket fără să fie scanaţi termic şi fără mască, asta făceau. Zădărniceau combaterea bolilor, articol de lege care poate duce la dosar penal. Numai că vedem aceeaşi infracţiune, zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul autorităţilor şi pe o scară uriaşă.

Ceea ce am văzut cu câteva zile înainte de Otopeni, de ce s-a întâmplat chiar astăzi la aeroportul Otopeni, ieri şi astăzi, cu oamenii ţinuţi în aeroport ore în şir, cei care doreau să plece în Spania. Cu câteva zile înainte, zeci de mii de oameni au fost siliţi să se înghesuie la barierele de la Nădlac. Dacă, prin absurd, autorităţile le-ar fi dat drumul pur şi simplu să treacă prin graniţă fără niciun fel de protocol, păstrându-l pe cel obişnuit, nu cu protocolul special pentru pandemie, ar fi fost mai puţine cazuri de contaminare decât cele create de autorităţi în felul acesta. Era suficient acolo să fie, eu ştiu, zece oameni care să fie contaminaţi, restul necontaminaţi şi vă daţi seama ce s-a întâmplat. Un om şi spunea, supărat, pe bună dreptate: „Am fost la Londra, m-am ferit de virus şi am ajuns aici să-l iau şi să-l duc acasă la familie”.

Cum poţi să spui, să apari după aceea, cum au apărut toate organele abilitate, în cap cu ministrul Vela şi să spui că iei măsuri. Păi cum iei măsuri? De ce nu le-ai luat? Era greu de prevăzut că, în momentul în care se ridică acea carantină, vor veni românii în masă în România?

Aceşti oameni au fost corecţi, au respectat rugămintea chiar, a preşedintelui ţării, să nu vină acasă în aceste două luni. Au rămas acolo, dar acum s-a ridicat carantina. Cum să nu te aştepţi că se întâmplă asta. De ce nu s-au deschis punctele de frontieră suplimentară care s-au putut deschide la Nădlac II, Vărşand, la Borş? De ce nu s-au deschis în aşteptarea acestor oameni când s-a declarat starea de alertă fără carantina obligatorie. Apoi, cu oamenii de la aeroport. Acelaşi lucru, cum să nu prevezi, când faci legea şi scrii în lege muncitori sezonieri şi cetăţeni străini, adică cetăţeni spanioli în cazul de faţă, să nu prevezi rezidenţii. Păi cred că rezidenţii sunt mai mulţi decât cetăţenii. Eu nu cred că mulţi dintre românii care se duc în Spania la muncă şi stau acolo mai mult timp şi-au luat cetăţenie spaniolă. Cred că cei mai mulţi au rezidenţă, aşa cum spuneau oamenii din aeroport care, în mod evident, nu se duceau în Spania să facă turism, acum, să viziteze Madridul. Se duceau cu treburi, la muncă, fiind rezidenţi acolo. Cum să nu prevezi o asemenea situaţie? Cum să nu pui în lege, dacă ai pus cetăţeni spanioli, să pui şi rezidenţi. Deci, asta ce este?

Cine a răspuns? Domnul Buda a răspuns pentru ce s-a întâmplat la Nădlac. Păi, spune ministerul de Interne că a fost o evaluare a domnului Buda, în urma căreia domnul şi-a dat demisia. De fapt, nu şi-a dat demisia ci a ieşit la pensie, în urma evaluării. Păi, primul lucru, n-a mai avut loc o evaluare când a fost demis domnul Buda de la şefia Poliţiei Române în cazul „Caracal”? Atunci nu s-a făcut o evaluare? Că aşa se face când cineva este demis. Acum, de ce altă evaluare mai era nevoie după ce insul s-a constatat că e incapabil în funcţia de şef al Poliţiei Române. Şi, iată că este pedepsit acum domnul acesta Buda, este pedepsit cu pensia. Ştiţi ce v-aş ruga, poate pot colegii să ne spună această informaţie, ce pensie urmează să încaseze domnul Buda.

Cosmin Prelipceanu: La 56 de ani.

Cristian Tudor Popescu: 56 de ani are, exact. La 56 de ani are o constituţie robustă după cum l-am văzut pe domnul Buda. Aşa, pare sănătos tun. Iese la pensie, dar nu e o informaţie clasificată, asta. Nu încălcăm drepturile omului dacă ştim şi noi ce pensie o să ia domnul Buda, nu domnul Buda, ci ocupantul unei astfel de funcţii care iese la pensie cu sporuri, nu ştiu cu ce prevede legea. Ca să vedem şi noi cu cât a fost pedepsit, domnul Buda, e adevărat – nu în ani de închisoare. Ci în bani. Şi nu i se iau, ci i se dau.

Prin urmare, aceste erori grave ale guvernului, dar, de fapt, nu sunt erori. În momentul în care îl pui pe insul ăsta acolo, îl numeşti de la şefia Poliţiei Române, după „Caracal”, îl numeşti la Frontieră, la ce te aştepţi? După aceste aiureli grave comise de autorităţi, lucrul cel mai rău este că e foarte greu să le ceri oamenilor, e greu să le ceri să respecte legile. Pentru că oamenii îţi pot spune: „Dom’le aţi lăsat zeci de mii de inşi să intre în ţară, acolo, în devălmăşie, care constituie o bombă biologică. Şi pe noi ne luaţi, cum n-avem mască, cum nu respectăm distanţa, şi aşa mai departe, ne amendaţi şi e corect că ne amendaţi. Dar asta nu e valabil şi pentru autorităţi?”

Deci autorităţile din România, în cazul Nădlac, se fac vinovate de zădărnicirea combaterii bolilor. Vreau să văd şi eu cine îi acţionează în anchetă şi în judecată, cine acţionează aceste autorităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri