Cum poate fi obținută viza pentru SUA în 2024. Ambasada americană anunță un program de înnoire a vizelor „fără interviu”

Data publicării:
viză SUA
Foto: Profimedia Images

Persoanele care călătoresc frecvent în Statele Unite își pot reînnoi vizele, în anumite circumstanțe, fără a se prezenta la ambasada S.U.A. pentru un interviu. Ambasada americană în România a anunțat că trimite în această perioadă notificări prin e-mail persoanelor eligibile pentru „reînnoirea vizei fără interviu”. În același timp, cei care solicită pentru prima oară o viză turistică trebuie să prezinte mai multe documente justificative, să plătească o taxă de peste 850 de lei și să aștepte un răspuns (favorabil sau nu) până la 29 de zile calendaristice.

„Dacă solicitaţi o viză din categoria B-1/B-2 (afaceri/turism), trebuie să demonstraţi unui ofiţer consular că îndepliniţi criteriile pentru eliberarea unei vize în conformitate cu Legea imigrării şi a cetăţeniei (INA). Secţiunea 214(b) a INA porneşte de la premisa că fiecare solicitant al unei vize din categoria B-1/B-2 este un prezumtiv imigrant”, conform ambasadei SUA.

Trebuie să infirmaţi această premisă legală demonstrând:

  • Că scopul călătoriei dumneavoastră în Statele Unite este pentru o vizită temporară, cum ar fi în interes de afaceri, personal sau pentru tratament medical
  • Că intenţionaţi să rămâneţi în Statele Unite o perioadă de timp determinată şi limitată
  • Disponibilitatea fondurilor necesare pentru a acoperi cheltuielile dumneavoastră pe durata şederii în Statele Unite
  • Că aveţi o reşedinţă în afara Statelor Unite, precum şi orice alte legături sociale sau economice care demonstrează motive întemeiate pentru a părăsi spaţiul Statelor Unite după terminarea vizitei.

Care sunt documentele necesare și cât costă taxa de viză

Dacă solicitaţi o viză de afaceri/turism trebuie să achitaţi taxa de solicitare a vize şi să aveţi următoarele documente:

  • Un formular electronic de solicitare a vizei temporare (DS-160).
  • Un paşaport valabil pentru călătoria în Statele Unite cu o dată de valabilitate care să depăşească cu cel puţin şase luni perioada pe care intenţionaţi să o petreceţi în Statele Unite (nu se aplică în situaţia în care acordurile speciale încheiate cu o anumită ţară prevăd anumite excepţii). Dacă în paşaportul dumneavoastră sunt incluse una sau mai multe persoane, fiecare persoană care doreşte viză trebuie să aibă propria solicitare (să completeze propriul formular DS-160).
  • O (1) fotografie cu dimensiunea de 2"x2" (51x 51 mm) făcută în ultimele şase luni. Această pagină conţine informaţii despre formatul necesar al fotografiei.

În plus, trebuie să aveţi confirmarea programării la interviu, care atestă faptul că a fost realizată prin intermediul acestui serviciu. Puteţi prezenta şi orice alte documente justificative care susţin informaţiile prezentate ofiţerului consular.

Documente justificative

Documentele justificative reprezintă doar unul dintre numeroşii factori pe care ofiţerul consular îi ia în calcul în timpul interviului cu dumneavoastră. Acesta analizează fiecare cerere individual şi ia în considerare factori profesionali, sociali, culturali şi, de asemenea, poate analiza intenţiile dumneavoastră, situaţia familială şi planurile şi perspectivele dumneavoastră pe termen lung în ţara de reşedinţă. Fiecare caz este examinat individual şi beneficiază de toate considerentele prevăzute de lege.

  • Dovezi ale veniturilor realizate, taxele şi impozitele plătite, dovezi ale proprietăţilor sau afacerilor deţinute.
  • Itinerarul călătoriei dumneavoastră şi/sau alte explicaţii cu privire la călătoria planificată.
  • Scrisoare din partea angajatorului dumneavoastră care să detalieze funcţia, salariul şi durata angajării dumneavoastră, durata aprobată a concediului, precum şi scopul profesional, dacă este cazul, al călătoriei în Statele Unite.

Pentru viza turistică, taxa este de 185 de dolari, sau 851 de lei. Mai multe detalii despre cum să faceți plata, aflați aici.

Cine și în ce condiții poate solicita viza SUA „fără interviu”

Următoarele categorii pot fi eligibile pentru solicitarea de viză fără interviu:

  • Copiii cu vârsta sub 14 ani dacă un părinte deține o viză
  • Persoanele care au împlinit 80 de ani și peste
  • Persoanele care își reînnoiesc aceeași categorie de viză expirată în ultimii 4 ani sau pe cale să expire
  • Persoanele care solicită pentru prima dată vize de lucru pe bază de petiție sau vize de studiu F, M sau J (academic) și care au călătorit anterior în SUA cu o viză sau cu o aplicație ESTA.

Persoanele care solicită o viză prin varianta „fără interviu” trebuie să fie prezente fizic în România, inclusiv copiii cu vârsta sub 14 ani. De asemenea, Secția Consulară își rezervă dreptul de a solicita prezența la interviu, după evaluarea solicitării de viză trimise prin curier.

„Solicitarea unei vize cu paşaport temporar va avea ca efect limitarea valabilităţii vizei. Dacă aţi obţinut în trecut o viză cu un paşaport temporar, vi se va solicita să prezentaţi un paşaport biometric inainte de eliberarea unei alte vize. Pentru a evita eventuale întârzieri în procesarea vizei, vă rugăm să prezentaţi un paşaport biometric. Paşapoartele biometrice româneşti emise după iulie 2018 au o valabilitate de zece ani. Cele emise înainte de această dată au o valabilitate de cinci ani. Dacă paşaportul pe care îl aveţi este valabil pentru un an, este un paşaport temporar”, precizează ambasada SUA.

Mai multe detalii despre procedura „Viza SUA fără interviu” pot fi aflate aici.

După ce este trimisă întreaga documentație, ofițerul consular va decide dacă solicitantul se „califică” pentru serviciul "Fără interviu". Întreaga procedură durează cel puțin între 7 și 10 zile lucrătoare.

Dacă ofițerul consular decide că este necesar să vă prezentați la interviu, veți primi documentele cu o scrisoare prin Fan Courier.

Cât durează perioada de așteptare până la obținerea unui răspuns legat de viza SUA

Solicitanții de vize pentru SUA trebuie să se prezinte personal pentru interviul pentru viză la ambasadă. Aceștia se pot programa fie online pe acest site, fie prin intermediul serviciului suport.

În cazul cetățenilor români răspunsul poate dura între 2 și 29 de „zile calendaristice”.

sua
sursa: travel.state.gov

Pentru a efectua o programare pentru o viză temporară, trebuie să aveți la dispoziție următoarele informații și documente:

  • Un paşaport valabil pentru călătoria în Statele Unite cu o dată de valabilitate care să depăşească cu cel puţin şase luni perioada pe care intenţionaţi să o petreceţi în Statele Unite (nu se aplică în situaţia în care acordurile speciale încheiate cu o anumită ţară prevăd anumite excepţii). Dacă în paşaportul dumneavoastră sunt incluse una sau mai multe persoane, fiecare persoană care doreşte viză trebuie să aibă propria solicitare.
  • Chitanța taxei pentru cererea de viză (MRV).
  • Pagina de confirmare a formularului DS-160.
  • Adresa de e-mail.

Dacă este cazul, documentele specifice tipului de viză (cum ar fi aprobarea unei petiții; mai multe informații despre tipurile de vize și informații despre fiecare dintre acestea pot fi găsite pe website-ul Departamentului de Stat

„Toate cererile sunt prelucrate cu maximă eficacitate, iar Ambasada Statelor Unite doreşte să scurteze cât mai mult cu putinţă perioada de aşteptare până la programare. Cu cât mai repede stabiliţi o programare, cu atât şansele de a participa la interviu la data şi la ora dorite de dumneavoastră vor fi mai mari”, informează ambasada SUA.

Se recomandă ca solicitanţii unei vize temporare pentru SUA să efectueze programarea cu cel puţin trei luni înainte de data preconizată a călătoriei.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri