Decizie CCR. Părinții au dreptul la indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor bolnavi şi după vârsta de 16 ani

Data publicării:
judecatorii curtii constitutionale în şedinţă
Curtea Constituţională a României. Foto: Inquam Photos Photos/Octav Ganea

Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, a decis Curtea Constituțională, în urma unei sesizări făcute de Avocatul Poporului.

CCR a decis că este neconstituţională sintagma „în vârstă de până la 16 ani” cuprinsă în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Articolul 26 din această OUG prevedea că „în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani”.

CCR a constatat că diferenţa de tratament juridic rezultată din sintagma „în vârstă de până la 16 ani” nu are nicio justificare obiectivă şi rezonabilă, instituind o discriminare pe criteriul vârstei copilului cu afecţiuni grave.

Potrivit unui comunicat de presă, acest lucru „contravine atât prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie, teza referitoare la interzicerea discriminării, cât şi prevederilor art.49 din Constituţie privind protecţia specială a copiilor. Întrucât este incidentă teza referitoare la interzicerea discriminării cuprinsă de art.16 alin.(1) din Constituţie, remediul constituţional specific îl reprezintă acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă inclusiv între 16 şi 18 ani”.

Decizia CCR este definitivă.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri