Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 7 februarie

Data actualizării: Data publicării:
digistoria 7 feb
Cele mai importante evenimente petrecute pe 7 februarie

1984 - LIBER ÎN SPAȚIU

Doi astronauți americani, Bruce McCandless și Robert Stewart, ies în spațiu fără să fie legați de naveta spațială. S-au mișcat cu ajutorul unui „jetpack” prins de costum. „A fost un sentiment minunat, un amestec de euforie personală și mândrie profesională” a spus ulterior Bruce McCandless, primul care a încercat noul aparat. Dispozitul a fost un succes. Dar NASA l-a folosit doar în 3 misiuni. Experții și-au dat seama că sunt metode mai bune de a face misiuni în afara vehiculelor spațiale.

1992 - CERTIFICATUL DE NAȘTERE AL UE

Reprezentanți din 12 țări ai Comunității Europene se întâlneau în orașul olandez Maastricht și semnaul tratatul prin care lua naștere o nouă entitate: Uniunea Europeană. Negocierile s-au desfășurat în timpul președinției olandeze a Consiliului, așa a fost aleasă Olanda ca loc al semnării. Asta deși Portugalia avea atunci președinția rotativă. Ratificarea tratatului de la Maastricht a durat aproape 2 ani. Danemarca, Franța și Irlanda au ținut referendumuri. Francezii au aprobat la limită noul tratat european.

1497 ARDEREA TENTAȚIILOR

Mii de cărți, opere de artă, cosmetice, haine scumpe, instrumente muzicale și multe altele sunt puse pe un foc mare care ardea în centrul orașului italian Florența. Au fost aduse de susținători ai călugărului radical Girolamo Savonarola, mare adversar al Casei de Medici. El credea că obiectele de lux fac oamenii să păcătuiască. Asemenea incendii au fost comune în februarie 1497 în Florența, în mod normal luna de carnaval. Dar Savonarola va fi excomunicat și va fi ars pe rug, la Florența, în 1498.

1845 ARTĂ DISTRUSĂ

Vaza Portland, veche de peste 2.000 de ani, expusă la British Museum, era distrusă de un vizitator beat. Acesta a aruncat cu o altă sculptură în vitrina cu vază. Bărbatul a fost condamnat doar pentru distrugerea vitrinei și a fost amendat cu trei lire sterline. Vaza a fost refăcută, dar lucrarea nu a reușit să redea frumusețea inițială. Vaza de sticlă, înaltă de 24,5 cm, fusese descoperită într-un monument funerar din Roma în secolul al XVI-lea. În 1784, ducesa de Portland, achiziționa și dona vaza.

1940 „PĂPUŞA MINCINOASĂ”

„Pinocchio”, filmul clasic de animație cu cele mai importante încasări din toate timpurile, avea premiera la Center Theatre, New York. Regizat de Ben Sharpsteen și Hamilton Luske, filmul este al doilea din seria de animații Disney, serie care a început în 1937 cu Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. Povestea băiețelului din lemn sculptat de tâmplarul Geppeto are la bază romanul „Aventurile lui Pinocchio” de Carlo Collodi. Disney pregătește un remake.

2006 ACTRIŢA DEVENITĂ CAVALER

Actrița Uma Thurman primea cea mai importantă distincție culturală din Franța, „Chevalier des Arts et des Lettres” (Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor). Această distincție exclusivă este oferită ca un omagiu pentru anumiți artiști ca recunoaștere a contribuției lor, pe timpul carierei, în lumea artelor și culturii. Uma Thurman, numită adesea muza lui Tarantino, a jucat în peste 65 de filme, de la comedii romantice până la drame și science-fiction.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri