Directorul CE Oltenia dă vina pe șofer, drumuri și ploi pentru accidentul de la Cariera Jilț în care au murit trei oameni

Data publicării:
daniel burlan
Directorul Complexului Energetic (CE) Oltenia, Daniel Burlan. FOTO: captură digi24

În timp ce muncitorii își acuză șefii, directorul Complexului Energetic Oltenia încearcă să dea vina pe alții după accidentul de ieri, de la cariera de suprafață Jilț Sud. Trei oameni au murit după ce vehiculul cu care mergeau la muncă s-a răsturnat. 10 oameni sunt răniți și internați în spitale din Craiova, Motru și Târgu Jiu. Mașina trebuia să transporte marfă, nu muncitori, iar șeful Complexului, Daniel Burlan, dă vina pe șofer, care ar fi știut acest lucru.

În plus, acesta este angajat al unei firme care prestează servicii. Iar accidentul ar fi avut loc din cauza ploilor, care ar fi afectat starea drumurilor, a mai spus Daniel Burlan.

În total, 16 persoane erau în autocamion: două în cabină şi 14 în remorcă.

Directorul Complexului Energetic (CE) Oltenia, Daniel Burlan, a declarat că autoutilitara implicată în accidentul de la Cariera Jilţ Sud nu era omologată pentru transportul persoanelor, ci era destinată transportului de marfă. Burlan a menţionat că transportul în cariere se face cu astfel de autovehicule care au o capacitate de 9 persoane.

El a adăugat că şoferul ştia că autoutilitara este destinată transportului de marfă, bărbatul nefiind angajat al companiei, ci al unei firme prestatoare.

"Starea drumurilor, din păcate, este o problemă generală în carierele miniere, activitatea este în aer liber, se excavează încontinuu, se decopertează, dar într-o asemenea perioadă în care sunt precipitaţii, drumurile se degradează. (...) Autocamionul nu era omologat pentru transportul persoanelor, ci era destinat pentru transportul de marfă. În carieră există şi mijloace de transport destinate exclusiv personalului, (...) există contracte pentru transportul personalului. Şoferul autoutilitarei nu este angajatul nostru, ci al unei firme prestatoare, ştia că acel autovehicul este destinat transportului de marfă. În total, au fost 16 persoane în autocamion, 2 în cabină şi 14 în interior", a spus Burlan.

El a menţionat că s-a luat decizia, imediat după accident, ca accesul în Carieră să se facă doar pe căile sigure.

"Am luat decizia ca accesul în Carieră să se facă doar pe căile de acces sigure, care nu pot să expună la pericol oamenii, chiar cu acele autoutilitare, singurele care se pot folosi în aceste condiţii în carieră. Sunt autoutilitare 6X6, singurele care îndeplinesc condiţiile din caietul de sarcini. În Carieră, oamenii se deplasează cu astfel de mijloace de transport cu o capacitate de 9 persoane. Până în momentul de faţă, nu am identificat alte mijloace care să poată fi omologate pentru transportul persoanelor în cariere şi să aibă autorizaţie peste această capacitate", a mai spus Daniel Burlan.

Directorul CE Oltenia a adăugat că familiile victimelor vor primi ajutoare financiare de câte 40.000 de lei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri