500 de şcoli ar putea fi comasate cu alte unităţi de învăţământ

Data publicării:
170911_scoala_elevi_AN_SCOLAR_19_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

500 de şcoli ar putea fi comasate cu alte unităţi de învăţământ din lipsă de elevi. Şi asta doar în oraşe, iar sute de oameni ar putea rămâne fără un loc de muncă. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care susţine că astfel se vor face economii. Discuţia despre rentabilizarea învăţămantului a reînceput după ce guvernul a emis în decembrie o ordonanţă prin care şcolile sunt obligate să strângă cureaua.

Situaţia din Dolj e exemplul perfect pentru decizia de comasare a şcolilor. Acolo, unităţile de învăţământ au depăşit bugetele cu 12 procente, ceea ce înseamnă mereu şi mereu realocări financiare la final de an. Cum directorii n-au reuşit să respecte limitele de cheltuieli, şefii lor vor acum să comaseze unele şcoli, chiar dacă asta înseamnă că vor fi angajaţi care vor rămâne în şomaj.

Liviu Pop, ministrul Educaţiei: „Dacă avem o curte comună şi o şcoală şi o grădiniţă în aceeaşi curte comună, nu mai avem două personalităţi juridice, pentru că noi, pentru grădiniţă, trebuie să avem minimum 150 de elevi, în mediul rural, iar pentru elevi, minimum 300 de elevi.”

Se vizează inclusiv reducerea numărului de posturi de portari, fochiști şi îngrijitori. În plus, guvernanţii vor să taie sporurile de noapte.

Monica Sună, inspector general IŞJ Dolj: „Pentru a reduce o cheltuială, şi anume acel spor de noapte, este trecerea personalului pe portar şi să asigurăm paza de noapte cu ajutorul camerelor.”

Însă directorii iau în derâdere aceste măsuri.

Petre Cauc, director Liceul Tehnologic George Bibescu din Craiova: „Ar fi o economie, dacă renunţăm la sporul de noapte pentru paznici, o economie fantastică de 9.182 de lei pe an. Este... Comparativ cu deficitul de 1 milion... Cred că vă daţi seama că este nesemnificativ.”

Vasile Udroiu, director de şcoală: „Reforma învăţământului presupune, în primul rând, o analiză, iar acele lucruri care merg bine trebuie păstrate.”

Iar sindicaliştii sunt chiar mai acizi de atât.

Constantin Rada, preşedinte FSLI Dolj: „Ministerul de Finanţe, recte guvernul, vine în fiecare an sau când constată ei că nu mai au bani şi spun: mai reducem. Eu le dau un singur sfat: sa reducă din clientela politică.”

Conform actului normativ, managerii de şcoli trebuie să întocmească pănă la sfaşitul lunii planuri de reducere a cheltuielilor. Decizia de comasare-desfiinţare a unor şcoli aparţine însă consiliilor locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri