Admiterea la facultate: Cât îi costă pe absolvenţii de liceu taxele de înscriere

Data publicării:
facultati

Absolvenţii de liceu care au reuşit să obţină diploma de Bacalaureat îşi depun acum dosarele la facultate. Ca să fie siguri că vor ajunge studenţi, unii dintre ei se înscriu chiar şi la cinci unităţi de învăţământ superior. Dacă la fiecare dintre ele plătesc taxe de înscriere cuprinse între 100 şi 200 de lei, calculele pot ajunge la valori considerabile.

Adela Niţu a terminat un liceu din Călăraşi, la specializarea Filologie. S-a înscris la examen la Sociologie, unde taxa de înscriere este de 90 de lei. Odată ce a achitat, îşi depune la dosar fişa medicală, copia după buletin, adeverinţa de absolvire a liceului şi restul actelor necesare. Totul se rezolvă în 15 minute, aşa că Adela poate să treacă la următoarea: Ştiinţe politice, unde taxa este de 150 de lei. Vine apoi rândul Facultăţii de Litere, secţiile Comunicare şi Studii Europene -alţi 250 de lei.

În total, tânăra s-a înscris la patru facultăţi, iar asta a costat-o 490 de lei. Pentru meditaţii a cheltuit 7000 de lei, bani suficienţi să acopere taxa de studii pe toţi cei trei ani de facultate. Miza este importantă însă atunci când candidaţii vânează un loc subvenţionat de stat.

Asemenea Adelei, mii de tineri se înscriu la cât mai multe facultăţi în speranţa că, din toamnă, vor avea carnet de student măcar la una.

Absolvenţii se înscriu în număr mare şi la facultăţile unde se intră doar pe baza dosarului. Însă mulţi renunţă dacă sunt admişi la specializările unde se dă examen de admitere. Acesta este un joc riscant pentru unele facultăţi, chiar şi pentru unele mai căutate, care sunt nevoite să organizeze o nouă sesiune de admitere la toamnă. Este motivul pentru care ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu insistă în a transmite universităţilor din România să încerce să facă admiterea pe bază de examen.

Doar o treime dintre candidaţi urmăresc cu o adevărat o anumită specializare. Ceilalţi se mulţumesc să devină studenţi, indiferent unde se nimereşte să fie admişi. Însă experţii spun că astfel apar generaţii întregi de licenţiaţi care, după absolvire, îşi găsesc cu greu un loc de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri