Cîmpeanu: Testarea elevilor la revenirea în școală cu teste noninvazive este esențială. Cred că orice părinte își va da acordul

Data actualizării: Data publicării:
elevi cu masca pe holurile scolii
Elevi cu măști la școală. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că testarea elevilor la revenirea în şcoală cu teste noninvazive este „esenţială”, menţionând că aceste teste pot fi şi autoadministrate, nu va fi nevoie de supravegherea cadrelor didactice, dar va fi necesar acordul părinţilor.

Ministrul a precizat faptul că până acum foarte mulți părinți au refuzat testarea copiilor pe motiv că testele erau invazive.

„Testarea elevilor la revenirea în şcoală pe baza achiziţionării de teste noninvazive este esenţială. În limitele de competenţă ale Ministerului Educaţiei pot să spun că din cele 1.150.000 teste au fost utilizate doar 19.000.

Au fost două cauze: lipsa de personal medical, care este un lucru cunoscut, nu este de ieri de azi, care să administreze aceste teste, şi al doilea lucru - foarte mulţi părinţi au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu şi-au dat acordul, care era necesar în mod expres.

Odată cu achiziţia de teste noninvazive, care, la limită, pot fi şi autoadministrate - am văzut că acest lucru se face în şcoli din Franţa şi Austria - sunt îndreptăţit să sper că acea testare în masă în şcoli va putea să fie un fapt”, a afirmat Cîmpeanu, după şedinţa de guvern.

El a explicat că testele pe bază de salivă pot fi autoadministrate, sub supravegherea cadrului didactic, nefiind nevoie de competenţă medicală, dar va fi necesar acordul părinţilor. „Dar cred că orice părinte îşi va da acordul în cazul în care testele sunt noninvazive”, a adăugat Cîmpeanu.

Propunerea ministrului Educației a fost salutată de premierul Florin Cîțu, care a afirmat faptul că testarea elevilor după vacanța prelungită de Paște ar fi o soluție foarte bună de a ține sub control pandemia de Covid-19.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri