Dispută între rectori şi ministrul Educaţiei: „Am fost criticați pentru că am respectat legea”

Data actualizării: Data publicării:
mircea dumitru valentin popa colaj

Dispută prelungită între rectorii universităţilor şi ministrul Educaţiei. Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, cataloghează declaraţia de ieri a ministrului Educaţiei ca fiind o invitaţie la încălcarea legii. Valentin Popa a declarat ieri că Universitatea Bucureşti ar fi trebuit să redistribuie cele 900 de locuri bugetate care au rămas neocupate anul trecut. Mai mult, seara târziu, ministerul a revenit cu o precizare: redistribuirea acestor locuri este perfect legală, se poate face oricând şi se ia prin modificarea hotărârii inițiale de repartizare a locurilor bugetate în cadrul Senatului Universității.

ACTUALIZARE. Ministerul Educaţiei spune că, în baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăţi sau între facultăţi, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează. Precizările au fost făcute după ce rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, care a răspuns marţi acuzaţiilor ministrului Educaţiei cu privire la faptul că instituţia ar avea peste 900 de locuri bugetate care nu sunt realocate, a afirmat că Universitatea nu are dreptul legal să redistribuie locurile rămase libere prin retragerea sau exmatricularea studenţilor în timpul anului universitar.


„Am fost certați ieri în public, admonestați și criticați pentru că am respectat legea”, a spus Mircea Dumitru.

Ar putea să mai atribuie încă 900 de locuri unor studenţi cu taxă, să facă fericiţi 900 de studenţi cu taxă. Să treacă, şi mâine pot să treacă, e vorba doar de o decizie a consiliului de administraţie sau a senatului”, spunea ministrul Valentin Popa.

Ministrul Educaţiei a acuzat ieri Universitatea din Bucureşti de „management defectuos”. Spune că doar la licenţă, aproximativ 900 de locuri rămase libere după ce s-au retras studenţii sau au rămas repetenţi ar putea fi relocate studenţilor de la taxă.

Toate universităţile din Consorţiul Universitaria realocă imediat locurile, cu excepţia Universităţii Bucureşti. Asta e politica lor, trebuie să o respectăm, este autonomie universitară”, spunea Valentin Popa.

Temerea mea este că aici este primul act dintr-un proces mai lung in care universitățile trebuie îngenunchiate, în care universităților li se vor lua aceste prerogative pe care le au universitățile mari, acolo unde vrem și noi să ajungem, care e autonomia universitară. Acum ni se spune că ministrul va decide pe viitor câte locuri vor fi”, a fost reacția lui Mircea Dumitru.

Redistribuirea acestor locuri a devenit acum mărul discordiei.

Preferă să încaseze o taxă mai mică decât o alocație bugetară mai mare. Este un deficit bugetar important și se datorează lipsei unor proceduri interne de realocare a locurilor bugetate”, a spus ministrul.

Nu avem dreptul legal ca în timpul anului universitar să redistribuim locurile care rămân vacante. Banii alocați de la buget sunt alocați pentru un student, nu pentru toți studenții care întra în anul respectiv la studii. Dacă un student pleacă de la un program sau este exmatriculat se pierde locul, nu poate fi distribuit la alte programe din cadrul aceleiași universități”, spune Mircea Dumitru.

La repartizare, nouă universităţi au pierdut locuri bugetate. Universitatea din Bucureşti a rămas fără 454 locuri faţă de anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Construcția fabuloasă făcută de Ceaușescu de frica rușilor, care acum este considerată de străini una dintre...
Digi FM
Cătălin Bordea, reacție după mesajul transmis de fosta soție: „Nu am loc de ăștia doi în gânduri”
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, hârjoneală în mare, la St. Tropez. Ea, în costum de baie, el a preferat să stea...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea...
Newsweek
Cine l-a lăsat pe Nicolae Ceaușescu fără replică la o vânătoare? „Du-te naibii cu ursul tău!”
Digi FM
Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea a făcut...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Shannen Doherty a semnat actele de divorț cu o zi înainte să moară. Renunțase la banii pe care-i cerea lui...
UTV
Prima reactie a lui Catalin Bordea dupa ce Livia a postat o noua imagine cu Spike. “Nu am loc de astia doi in...