Sindicaliștii cer anularea ordinului prin care 4.000 de posturi din învăţământ „vor fi reduse”

Data actualizării: Data publicării:
FSLI protest mars agerpres-1

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îi cere premierului Viorica Dăncilă să anuleze ordinul ministrului Educaţiei prin care 4.000 de posturi din învăţământ „vor fi reduse”, arătând că a fost emis fără consultarea sindicatelor reprezentative şi că „afectează grav stabilitatea relaţiilor de muncă”.

fsli agerpres
Foto: Agerpres

O delegaţie a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, formată din 25 de persoane, din cadrul Biroului Operativ şi Colegiului Naţional al Liderilor, a participat, miercuri, la discuţii cu secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale Florian Lixandru şi cu director general al Direcţiei de Buget Finanţe Patrimoniu şi Investiţii MEN, Mihai Păunică, potrivit unui comunicat de presă transmis de FSLI.

Federaţia noastră a cerut anularea de urgenţă a Ordinului 4884/2018, prin care 4 mii de posturi din unităţile de învăţământ vor fi reduse, precum şi remedierea problemelor apărute în programul de salarizare EDUSAL. Totodată, FSLI a înaintat astăzi (miercuri - n.r.) Guvernului României o adresă prin care solicită soluţii imediate privind remedierea acestei situaţii”, se arată în comunicat.

În adresă se arată că ordinul respectiv a fost emis fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative pentru învăţământul preuniversitar, „ceea ce reprezintă o încălcare grosolană a celor mai elementare reguli de dialog social, dar şi o nesocotire a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar”, precum şi că acesta „afectează grav stabilitatea relaţiilor de muncă”.

FSLI a atenţionat Guvernul că, în cazul în care nu va interveni pentru anularea efectelor produse de aplicarea acestui ordin, federaţia va recurge la orice mijloc pentru blocarea acestuia.

Fostul ministru al Educaţiei Valentin Popa a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează anunţul făcut de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, care îi solicită premierului Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea unui ordin al ministrului Educaţiei prin care 4.000 de angajaţi din învăţământ ar urma să fie concediaţi.

Am luat la cunoştinţă de declaraţie, dar nu are nicio legătură cu realitatea. E vorba de 4.000 de posturi care nu se creează, pentru care nu angajăm în continuare. Nu e cazul să pierdem personal didactic din învăţământ, în condiţiile în care numărul de posturi în sistemul de învăţământ preuniversitar este cu aproximativ 10 la sută mai mare decât numărul de angajaţi. Da, nu mai putem angaja 4.300 de noi oameni în sistem. Sistemul, da, are nevoie nu de 4.000, ci poate chiar de 10.000 de angajaţi în special didactic, auxiliar şi adminsitrativ, dar nu e cazul să-şi piardă cineva locul de muncă”, a spus Valentin Popa.

El a susţinut că sindicatele ar fi transmis în teritoriu că „se pot face angajaţi fără număr” deoarece ministerul va plăti.

Noi am stabilit acest număr prin discuţii cu inspectorii generali. Fiecare şi-a făcut temele la începutul anului şcolar, pe 10 septembrie. Da, sindicatele au transmis în teritoriu: angajaţi fără număr pentru că ministerul va plăti. Nu e aşa, nu putem angaja fără număr pentru că spun sindicatele că pot fi angajaţi fără număr”, a precizat fostul ministru.

Valentin Popa susţine că sindicatele au fost consultate în această chestiune, dar că „asta nu înseamnă că ministerul trebuie să fie condus de sindicate”. El a precizat că a luat decizii şi în urma unui aviz negativ primit de la sindicate, spunând că „nu sindicatele fac managementul sistemului”.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” îi solicită de asemenea premierului Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea ordinului ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4884/2018, care ar duce la concedierea a peste 4.000 de angajaţi din învăţământ, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de federaţie.

După ce, în urma comunicatului nostru din 31 august a.c., Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) ne-a acuzat de dezinformare, începând de ieri (luni - n.r.), în baza OMEN nr. 4884/2018, inspectoratele şcolare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului şcolar. Este vorba atât de personal didactic de predare, cât şi de personal didactic auxiliar şi nedidactic. Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federaţiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condiţiile în care legislaţia în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuţia partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. În condiţiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» va acţiona în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE «Spiru Haret» va asigura asistenţă juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizaţi”, a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”, citat în comunicat.

FSE „Spiru Haret”a atenţionat încă de luna trecută că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar nu ajung până la sfârşitul acestui an, iar MEN încearcă, prin diverse metode - mai mult sau mai puţin legale - şi prin presiuni asupra inspectorilor şcolari generali şi directorilor, să facă economii.

În 31 august, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” anunţa că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) pregăteşte un ordin prin care să se reducă cu peste o mie numărul de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, motivaţia fiind reducerea cheltuielilor. Sindicaliştii condamnau această decizie care va „duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat” şi anunţau că o vor contesta în instanţă.

În aceeaşi zi, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a transmis că niciun post din învăţământ nu este „în pericol” în anul şcolar 2018-2019, fiind propuse spre aprobare 286.726 de posturi, dintre care 30.000 sunt vacante. De asemenea, MEN anunţau că există bani în buget pentru plata salariilor aferente trimestrului al patrulea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri