Guvernul anunță pe site negocieri cu profesorii de la 12.00. Marius Nistor: Care negocieri?

Data actualizării: Data publicării:
marius nistor
Guvernul anunță pe site că de la ora 12 vor avea loc consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație. Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat la Digi24 că sindicaliștii nu au primit nicio invitație la discuții. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Guvernul anunță pe site că de la ora 12 vor avea loc consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație. Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat la Digi24 că sindicaliștii nu au primit nicio invitație la discuții. "Care negocieri?", a întrebat sindicalistul.

ACTUALIZARE 11.10 Reprezentanții sindicatelor din educație au primit oficial invitație la discuții la Guvern.

Știrea inițială

"Care negocieri? Nu avem nicio informare, nicio invitație. Ne pregătim pentru miting, vom sta o oră în Piața Victoriei. În educație nu există alte sindicate care să negocieze. Niciuna dintre cele trei federații nu a primit invitație. Nu particip la nicio discuție la care nu participă colegii mei. Și pe programul personal am două întâlniri, și cu președintele, și cu premierul, dar niciunul nu știe programul meu. Așa e și cu programul premierului", a declarat Marius Nistor.

Întrebat ce va face dacă va primi invitație la discuții, Nistor a răspuns: "Au ceva concret, ceva nou? Dacă continuăm discuția în aceeași direcție, cu părere de rău..."

"Dacă e o întâlnire, nu o respingem, dar trebuie să vină cu soluții care să îi convingă pe colegii mei. Nu acceptam varianta prezentată, vrem 25% creștere a veniturilor. Cu cât se amână luarea unei decizii, cu atât așteptările vor crește, colegii noștri ridică miza", a mai spus liderul de sindicat.

Cele trei mari federaţii din Educaţie organizează, marţi, de la ora 11.00, un nou protest în Bucureşti. Se vor aduna în Piața Victoriei și de acolo vor pleca în marș până la Cotroceni. În contextul protestului care se va derula între orele 11.00 și 16.00, în București au fost impuse restricții de circulație. 

Noua propunere a Guvernului pentru profesori: 2.000 de lei în iunie și 2.000 de lei în octombrie

Guvernul a venit luni cu o nouă propunere pentru profesori. Este vorba despre două sume, de 2.000 de lei fiecare, pe care le vor primi în tranșe diferite, în lunile iunie și octombrie. Practic, Executivul a adăugat 1.500 de lei în plus față de oferta anterioară.

„Pentru personalul didactic (didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar) prime pentru susținerea carierei didactice 2.000 de lei net suma forfetară, primită pe data de 5 iunie și 2.000 lei net, primiți pe data de 5 octombrie, din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară - pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont pana la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Facem precizarea ca cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, pana in anul 2027”, a transmis Guvernul.

Executivul a mai precizat că în cazul cadrelor nedidactice va avea loc o majorare de 8-9% a salariilor și vor primi, de asemenea, prime de câte 500 de lei net, în luna iunie și 1.000 de lei net în luna octombrie, „din care 30% suma forfetară și 70% pentru cursuri de igienă și altele asemenea”. Potrivit Guvernului, și acești 1.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri