Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, noi precizări despre teze și notele necesare pentru încheierea mediilor

Data publicării:
Sorin Cîmpeanu în studionul Digi24.
Ministrul Educației a anunțat că vineri la ora 10:00 va fi făcută publică lista tezelor care rămân.

Numărul tezelor va fi redus cu câte una, atât la gimnaziu, cât și la liceu. La clasa a VIII-din trei teze rămân două, iar la liceu din patru rămân trei. În plus, pentru încheierea mediei sunt necesare doar două note, iar teza va avea o pondere de numai 25%, a spus Sorin Cîmpeanu joi seara, la Digi24. Ministrul Educației a mai anunțat că vineri la ora 10:00 va fi făcută publică lista tezelor care rămân, listă care a fost deja decisă de Direcția Generală Învățământ Preuniversitar.

Sorin Cîmpeanu: La clasa a VIII-a, din trei teze rămân două. Clasele V, VI și VII aveau și înainte două teze – la limba română și la matematică. Dacă cineva poate să aleagă să scoată una din cele două teze... noi n-am găsit soluția asta. Clasa a VIII-a avea trei, rămâne cu două. Asta la gimnaziu.

Mâine vom face publică și lista tezelor, pentru că tezele care rămân, vor rămâne la decizia Ministerului Educației. La liceu, din patru teze rămân trei.

Direcția Generală Învățământ Preuniversitar a analizat deja, caz cu caz, filieră cu filieră și avem deja decizia, ea va fi făcută publică mâine la ora 10:00.

Toate liceele, cu excepția celor pe filiera tehnologică, aveau patru teze și avea numărul redus la trei teze.

De asemenea, materia pentru examenul național de Bacalaureat, sau pentru Evaluarea Națională va rămâne în continuare adaptată specificului acestui an școlar, deci este deja periată programa de examen, și va rămâne periată.

Teza va avea o pondere de doar 25%

Tot mâine, vom semna și Ordinul de ministru cu micșorarea numărului de note necesar pentru încheierea situației școlare, la minimum două note.

În mod normal ar fi trebuit să aibă un număr de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline. Vom rămâne pe minimum două note, care vor avea împreună o pondere de 75%. Teza va avea o pondere de doar 25%. Cu alte cuvinte, fiecare din cele două note pe care le obțin la clasă, cu prezență fizică sau în online, va avea o pondere mai mare decât teza. 75% două note – 37,5% ponderea unei note, mai mare decât ponderea tezei. Pentru a explica foarte clar că teza nu mai este cu o pondere de 50%, cum era atunci când dumneavoastră, sau eu, sau altcineva am dat teze.

25%, dar teza va trebui dată cu prezență fizică.

Tezele se vor putea da începând cu data de 6 decembrie. Trebuie lăsat timp după vacanță pentru acei elevi care nu reușesc să obțină o medie de trecere, să-și poată corecta situația. Și de preferință înainte de vacanță (să fie date tezele – n.red). Ele pot fi date și în cele două săptămâni de școală, pentru gimnaziu și liceu, dar este recomandat, recomandabil să fie date înainte de vacanță.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri