Noul an școlar a început, dar șantierele nu s-au terminat. Elevii din 600 de școli nu vor învăța în clase, ci în containere și biserici

Data actualizării: Data publicării:
santier la scoala
Elevii din 600 de școli nu vor învăța în clase, ci în containere și biserici. FOTO: Captură Digi24

În peste 600 de școli din țară, elevii nu se întorc în clasele lor, ci vor învăța în containere sau în alte clădiri, unde au fost improvizate spații de învățare pentru că lucrările de reabilitare nu au fost gata la timp.

Este și cazul școlii numărul 194 din sectorul 4 al Capitalei, unde părinții sunt revoltați și spun că nu vor să îi lase pe cei mici să învețe în containere. Este vorba despre copii de nici 10 ani care vor trebui să iasă în frig, la iarnă, dacă vor să meargă la toaletă.

Mii de elevi din țară sunt în aceeași situație. Sunt relocați în alte școli sau chiar în clădiri care nu sunt destinate cursurilor, precum sedii de primării sau biserici. Acolo, vor învăța înghesuiți, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare ale școlilor.

În Galați, multe școli sunt încă în stadiul de șantier. Elevii sunt înghesuiți în alte clădiri, în câte două schimburi, cu ore reduse. Mai bine de 10% dintre unitățile de învățământ din judeţul Galați sunt în şantier, iar elevii care ar fi trebuit să învețe în aceste școli au fost relocați și vor face naveta cu mijloace de transport puse la dispoziție de autorități.

În școala din Sântandrei, o localitate din apropiere de Oradea, lucrările s-ar putea încheia peste două săptămâni.

Adriana Șerfezi - directorul școlii din Sântandrei: "Nu s-au putut începe lucrările cum ne-am dorit noi, după finalizarea cursurilor."

La un prim control făcut de prefectura Bihor în 134 de școli și grădinițe, jumătate au fost găsite fără autorizație sanitară. Ligia Oală, de la Cancelaria Prefectului județului Bihor: S-au făcut reverificări, și în acest moment putem spune că peste 80% din școlile din județul Bihor îndeplinesc condițiile.

Cinci din cele șase școli din orașul Tismana, din județul Gorj, sunt în șantier. La Liceul Tehnologic din orașul Tismana învață peste 190 de copii, însă la începutul acestui an școlar ei nu se vor putea întoarce în băncile acestei unități de învățământ, pentru că lucrările de consolidare nu vor fi finalizate. Termenul înaintat oficial este de 27 septembrie, însă constructorul a cerut o prelungire până în luna noiembrie pe motiv ca în această vară a fost foarte cald și nu s-a putut lucra la capacitate maximă.

Petre Remetea, primarul localității Tismana: "Având în vedere codurile roșii din această vară, problemele cu canicula, unde Guvernul a interzis pe perioada la amiază să se lucreze, am acordat un termen de prelungire a lucrărilor."

În Brașov, o echipă de 60 de muncitori se chinuie să încheie lucrările la o școală. Acestea ar fi trebuit să fie gata încă din primăvara anului trecut.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri