Pastila de limbă. Dedicații pentru Daea: Expresii cu „oaia”

Data actualizării: Data publicării:
radu paraschivescu

Dat fiind că avem în guvern un ministru care a propus ca brandul nostru de ţară să fie oaia, pe care o consideră nici mai mult, nici mai puţin decât „o statuie vie”, scriitorul Radu Paraschivescu se ocupă în această ediție a emisiunii „Pastila de limbă” de câteva expresii care conţin cuvântul „oaie”.

Radu Paraschivescu: Prima dintre aceste expresii este „a o face de oaie”. Sensul ei este de „a face o mare prostie”, „a face o gafă” sau „a proceda inabil, fără îndemânare”. Iată un exemplu: „Reporterul l-a întrebat pe Andrea Bocelli cum vede România de azi şi abia pe urmă şi-a dat seama că stătea de vorbă cu un orb. Ce mai, a făcut-o de oaie”. Iată un al doilea exemplu: „În fiecare dintre comediile poliţiste din seria Johnny English, personajul principal o face de oaie de câteva ori şi provoacă hazul general”.

La rândul ei, expresia „a sta ca măgarul între oi” semnalează o nepotrivire, o discordanţă care există între un membru al unui grup şi restul grupului. Nepotrivirea ţine de multe ori de dimensiunile respectivului membru al grupului, de mărimea lui, care-l face uşor de observat de la distanţă. Echivalentul ei este expresia „a fi un Gulliver în ţara piticilor”, adică a fi un uriaş printre mărunţei. Iată şi un exemplu: „La un metru nouăzeci şi cinci înălţime, handbalistul fotografiat printre colegii de grădiniţă ai fiicei sale era ca măgarul între oi”.

Un grup de expresii interesante alătură paşnicei oi un carnivor gata oricând s-o sfâşie şi s-o înfulece: lupul. Una dintre ele este expresia „A fi un lup în blană de oaie”, care înseamnă „a recurge la viclenie pentru a-ţi atinge scopul”. Expresia trimite la fabula „Lupul în blană de oaie” a lui Esop, în care un lup flămând înşală vigilenţa ciobanului şi a câinilor îmbrăcându-se în blana unei oi jupuite, pentru ca, odată ajuns în mijlocul turmei, să-şi potolească foamea. „Lup în blană de oaie” denumeşte metaforic, prin urmare, un om şiret sau prefăcut.

O expresie înrudită cu precedenta este „A pune lupul paznic la stână”, al cărei sens este de „a lăsa pe cineva la discreţia duşmanului”. Trebuie menţionată şi expresia „Lup care se dezbracă de pielea oii”, al cărei echivalent este „A-şi da arama pe faţă” sau „a se arăta aşa cum este în realitate”.

Expresia „A se ţine ca scaiul de oaie” sau pur şi simplu „a se ţine scai” înseamnă, după cum ştim, „a se ţine mereu după cineva, fără a-l slăbi o clipă”, ca în enunţul: „De două săptămâni Cosmin se ţine scai de mine, ca să-i dau cartea pe care am prezentat-o la televizor”.

Interesantă este şi expresia „A umbla să iei (să scoţi) două piei de pe o oaie”, care are sensul de „a căuta să obţii un câştig exagerat” sau „a încerca să fructifici la maximum o ocazie sau o conjunctură”, ca în exemplul „Patronul a început să-şi cheme angajaţii la serviciu după-amiaza, ba chiar şi în weekend. Parc-ar vrea să scoată două piei de pe o oaie.”

În ceea ce priveşte expresia „A suge de la două oi”, semnificaţia ei este „A trage concomitent foloase din două părţi”. Iată şi aici un exemplu: „Directorul festivalului a făcut rost de fonduri şi de la primărie, şi de la o bancă importantă. Cum s-ar zice, a supt de la două oi.”

O expresie pe care o auzim şi o vedem mai rar în comunicarea de zi cu zi aduce laolaltă oaia şi porcul. Expresia în cauză este „A fi oaie cu şorici” şi se referă la cineva care este în acelaşi timp sărac cu duhul şi obraznic. Iată şi un exemplu: „Ce crezi c-a făcut Viorel? A depus plângere la Poliţie fiindcă i s-a confiscat permisul după ce a depăşit coloana de maşini oprite la barieră. Spune şi tu, nu e oaie cu şorici?”

Pe de altă parte, „A fi deştept ca oaia” nu vorbeşte despre tupeu, ci doar despre slabele capacităţi neuronale ale cuiva. Sensul ei este, fireşte, „a fi prostuţ” sau „a fi prost de-a binelea”. Expresia are o legătură evidentă cu prima strofă a poeziei „Ai noştri tineri” de Mihai Eminescu, pe care îmi permit să v-o amintesc în încheiere: „Ai noştri tineri la Paris învaţă / La gât cravatei cum se leagă nodul, / Şi-apoi ni vin de fericesc norodul / Cu chipul lor isteţ, de oaie creaţă.”

Urmăriți „Pastila de limbă” cu Radu Paraschivescu în fiecare duminică, de la ora 19:50, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii șocante ies la iveală despre doctorița din Brăila. Avea un obicei foarte bizar. Ce făcea când intru...
Digi FM
Ioana, unica fiică a lui Ion Țiriac, s-a angajat în Dubai. Cu ce se ocupă tânăra, deși tatăl ei are o avere...
Pro FM
JLo, fără filtre și editări, după un antrenament la sală. Artista, fotografiată alături de Benny Medina
Film Now
Lady Gaga, uimitoare în „Joker: Folie à Deux”. Directoarea de casting a rupt tăcerea: „O să vă surprindă, e...
Adevarul
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt...
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Ce trebuie să știi despre indicele UV. Care sunt nivelurile periculoase şi cum ne protejăm
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Câți bani avea Matthew Perry în contul său bancar când a murit. Suma lăsată de celebrul actor i-a surprins pe...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...