Sărăcia, motiv de absenteism la examene

Data publicării:
sala de clasa banci
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anual, zeci de mii de elevi nu dau examenul, fie că vorbim de evaluarea națională sau de bacalureat. O bună parte dintre ei lipsesc pentru că părinții lor nu își permit să le plătească transportul până la școală. Un studiu recent arată că unitățile de învățământ cu cea mai mare rată de absenteism sunt din comunități vulnerabile, acolo unde sunt familii sărace, monoparentale sau cu mulți copii, fără locuri de muncă ori care lucrează cu ziua.

Georgiana, elevă: O să fie bine! Am plecat, mămica mea!
Mama: Baftă! Mult succes!
Georgiana: Merci mult! Pa! Pa!

Georgiana dă azi examen la matematică. S-a trezit cu aproape 4 ore înainte de începerea probei, și nu din cauza emoțiilor. Era singura ei șansă de a ajunge la examen. Înainte de ora 7:00, o prietenă a venit, special, să o ducă la liceu, care este la 20 de kilometri depărtare de casa ei.

Mădălina Chițu, jurnalist Digi 24: Unul din doi elevi din România este din mediul rural. Mulți copii provin din sate unde nu există nici măcar o unitate de învățământ. Ca să poată să își continuie studiile, acești copii sunt nevoiți să facă zilnic naveta, iar pentru asta au nevoie de bani. Lipsa lor este principalul motiv pentru care o bună parte din copiii din anii terminali nu ajung la școală nici măcar în ziua examenului.

Oficial, în fiecare an, zeci de mii de elevi nu se prezintă la evaluarea națională și bacalaureat. Datele ministerului Educației arată că anul trecut mai bine de 16.000 de elevi nu au dat examenele, în timp ce în urmă cu doi ani, numărul acestora depășea 21.000.

Statistica se va menține și anul acesta. La evaluarea națională au fost raportați mai bine de 11.000 de absenți, iar numărul absenților de la bacalaureat sare de 9.500.

Mihaela Nabăr, director World Vision România: Am urmărit participarea la examenele de evaluare încă de la momentul în care copiii au fost invitați să vină în sălile de clasă și să facă pregătire. Prezența a fost între 20 și 23%. 56% dintre părinți declară că nu își permit să își trimită copiii la școală mai departe pentru că nu își permit costul educației.

Georgiana, după examen: A fost bine. Am scris tot. Bine, am avut un subiect pe care nu l-am știut, dar aveai mai mult de scris.

Georgiana Nedelcu, elevă: Mi-aș dori să lucrez în domeniul IT, programator, cel mai probabil. Nu vreau să îmi fac planuri. Prefer să rămână un mister.

Georgiana știe că după bacalaureat trebuie să se angajeze. Vrea să vină la București să facă o facultate, dar pentru asta are nevoie de bani. Nu poate conta pe sprijinul părinților, care au făcut eforturi să o țină la liceu.

România este fruntașa Europei la abandonul școlar. Oficial, doi din zece elevi ajung să renunţe la şcoală. Cei mai mulţi sunt din mediul rural şi provin din familii sărace.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri