Sari la conținut

Şcoala de acasă. Peste 200 de familii din România au ales să îşi educe copiii la domiciliu

Peste 200 de familii din România au optat până în prezent pentru educaţia copiilor acasă, alternativă despre care spun că oferă mai multe beneficii decât actualul sistem de învăţământ. Motivele pentru care ei aleg homeschooling-ul par şi ele justificate: părinţii spun că astfel copiii învaţă mai bine şi sunt feriţi şi de posibilele abuzuri care pot să apară în sălile de curs.

Pentru a le putea preda copiilor acasă, părinţii şi-au înscris copiii la şcoli din străinătate, unde acest sistem de învăţământ este recunoscut de legislaţie. Cei mai mulţi au optat pentru unităţi de învăţământ din Statele Unite, unde taxele de şcolarizare sunt mai accesibile, între 200 şi 1000 de dolari pe an.

Lecţiile sunt predate online, pe Skype, iar manualele provin tot din mediul virtual, însă sunt total diferite de cele clasice: atractive, interactive, cu multe explicaţii video, cu jocuri şi diferite experimente.

În România, educaţia acasă nu este recunoscută prin lege, însă un copil care învaţă acasă poate oricând să se transfere în sistemul de învăţământ în urma unui examen.