VIDEO. Sondaj: Câți români susțin greva profesorilor

Data actualizării: Data publicării:
profesori in greva cu pancarte pe strada
Greva profesorilor este susținută de majoritatea românilor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Greva profesorilor este susținută de majoritatea românilor. O arată un studiu Ipsos, care arată că starea învățământului este printre principalele îngrijorări ale oamenilor. Tocmai de aceea ei cred că este justificat demersul, pentru că salariile sunt mici, iar condițiile de muncă sunt neadecvate.

Andreea Crăciunescu, jurnalist Digi24: Toți ochii sunt ațintiți în acestă perioadă spre sistemul de educație. 40% dintre români privesc cu îngrijorare situația din învățământ, care a generat un lanț de nemulțumiri și greve.

Cei mai neliniștiți, arată un studiu, sunt bineînțeles părinții - mai ales cei cu copii cu vârste între 12 și 15 ani, care văd amenințată desfășurarea examenelor.

Tot sondajul arată că îngrijorarea este foarte mare în rândul celor cu statut social mai ridicat, care au studii superioare și un venit curent - mediu spre ridicat.

În top 3 îngrijorări găsim și inflația care a dus la o explozie de scumpiri la raft, dar și sistemul medical - și lucrătorii din Sănătate au anunțat o grevă generală pe 1 iulie.

În ciuda temerilor, 73% dintre respondenți susțin grevele angajaților din sistemul public. În timp ce doar 23% dintre români nu sunt de acord cu modul în care aceștia își cer drepturile.

Oamenii consideră că cei mai îndreptățiți să facă grevă sunt profesorii, urmați de medici. De asemenea, 35% au spus că angajații din salubritate au motive întemeiate să-și oprească activitatea și să-și ceară drepturile, în timp ce 32% au arătat cu degetul spre personalul din transporturi. La polul opus, cei care nu ar avea de ce să facă grevă, spun românii, sunt parlamentarii și angajații din ministere.

Chiar și așa, peste jumătate dintre respondenți consideră că Executivul ar trebui să ia măsuri din timp, astfel încât să nu se ajungă la proteste. De exemplu, unii oameni, 36%, consideră că salariile sunt prea mici în sectorul public, iar acestă problemă trebuie rezolvată. Dacă nu vor fi salarii pe măsură, nu vor fi nici angajați performanți, spun ei. De asemenea, 22% dintre respondenți spun că atenția ar trebui mutată pe condițiile de muncă improprii alea salariaților.

Studiul a fost realizat în perioada 26-29 mai 2023. Au fost intervievați 600 de români cu vârste peste 18 ani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri