Emil Hurezeanu: O fotografie din 10 august arată fractura din societatea românească

Data actualizării: Data publicării:
emil hurezeanu la sibiu digi24

Românii cred mai mult în Europa decât în propriul Guvern, spune ambasadorul României în Germania. Invitat la "Jurnalul de seară", Emil Hurezeanu a comentat şi semnificația a două momente care au ilustrat acest lucru: protestele din februarie anul trecut şi mitingul diasporei din 10 august.

„Am ales cele două fotografii iconice ale participării civice, ale concordiei proeuropene, demonstrația de la începutul anului 2017, care arată un suflu puternic proeuropean, cu angajare puternică în valorile europene. Pornind de la probleme și dificultăți interne percepute așa de către o anumită generație”, a spus Emil Hurezeanu, la Digi24.

foto piata victoriei luminite CAPTURA
Oamenii aprind luminițe la un protest din februarie 2017, față de OUG 13. Foto: Digi24

„A doua fotografie este din 10 august, care indică în orice caz, ca stare de fapt, o stare de fractură. Când reprezentanții aceleiași societăți proeuropene, în mod declarativ, reprezentanții organismelor de stat, care au monopolul forței sau al violenței, cum se spunea pe vremuri, și reprezentanții societății, care demonstrează în numele propriilor valori, nu s-au mai înțeles”, a adăugat ambasadorul român la Berlin.

20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Adriana_Neagoe_204132
Fotografia despre care Emil Hurezeanu spune că reprezintă fractura dintre puterea politică și societate. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Suntem proeuropeni, credem mai mult în Europa decât în propriul guvern. Suntem una din puținele țări. Fotografia din 10 august este fotografia unor semne de întrebare. De ce problemele comune, dificultăți comune, nu pot fi depășite altfel. E mai bine ca toată lumea să se înțeleagă și să fie mulțumită, dar mai multă consensualitate și o acuitate a percepției nu doar a intereselor proprii, politice parohiale, partinice de grup, de afaceri, ci a șanselor și pericolelor mai mari în care România evoluează. Aici trebuie să fim foarte atenți”, a subliniat Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri