3,5 milioane de euro cheltuiți pe o hidrocentrală inexistentă

Data publicării:
hidrocentrala

Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lapuștești există din anii 70, iar din 1994 pâna acum s-au facut 4 studii de fezabilitate pentru a începe construcția de lângă Cluj.

După 7 ani de lucrări și peste 4000 de locuri de muncă create, hidrocentrala de la Tarnița, cu o putere instalată de peste 1000 de Megawatti, aflată chiar în spatele meu... Nu, în spatele meu nu se află nicio hidrocentrală, însa diferite Guverne au cheltuit pentru acest proiect inexistent, în ultimii ani, nici mai mult, nici mai puțin de 3,5 milioane de euro”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Toţi aceşti bani au fost risipiţi prin intermediul unei companii înfiinţată în 2013 ca să administreze acest proiect.

E o socoteală puţin strâmbă. Pentru că de când s-a înfiinţat societatea pentru acest proiect s-au cheltuit maximum maximorum 8 milioane de lei. Cei mai mulţi bani s-au dus pe plata comisiei, a consiliului de administraţie şi a membrilor AGA şi pe salarii”, spune Ion Badea, director general Hidro Tarniţa.

Compania are 19 angajați, dar pentru aceste funcții se duce o adevarată lupta, an de an. Membrii consiliului de administrație au fost înlocuiți anul trecut, iar mulți dintre ei sunt foști directori în ministerul Energiei. În plus, directorul general a fost schimbat de 3 ori în ultimii doi ani. Actualul director spune că salariul mediu a scăzut de la 7500 la doar 6000 de lei.

De ce nu se reuşeşte finalizarea lui, de ce se cheltuie bani şi nu se întâmplă nimic? E o întrebare grea. Şi domnul ministru nu ştie să răspundă la ea? Statul român trebuie să se hotărască ce vrea”, răspunde Ion Badea, director general Hidro Tarniţa.

Are rezultate şi dacă da care sunt acelea? Cât a costat să ajungem la aceste rezultate până acum? Cum s-a derulat activitatea acestei companii de proiect până acum? Pot să spun că suntem în mijlocul acestui proces de analiză şi chiar spre finalizarea lui”, afirmă Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

„În ceea ce priveşte suspendarea procedurii la ora actuală eu cred că este total neavenită”, spune Ion Badea, director general Hidro Tarniţa.

Memorandumul prin care ministerul Energiei cere oprirea acestui proiect costisitor nu are încă acordul premierului Dacian Cioloș. Argumentele pentru suspendare sunt evidente: companiile de stat nu vor să finanțeze acest proiect, specialiștii spun că centrala nu este o prioritate pentru sistemului energetic, iar negocierile cu cei trei investitori chinezi interesați merg foarte greu.

Ministerul energiei vrea sa reevalueze și alte proiecte care au înghițit sume uriașe pâna acum, fără rezultat: Reactoarele 3 și 4 de la Cernavoda, grupul energetic de la Rovinari și cablul submarin prin care ar trebui să exportăm energie electrică spre Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Pro FM
Nicki Minaj a fost arestată pentru posesie de droguri în Amsterdam. Cum a explicat artista incidentul pe care...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Cum răspund ucrainenii noii legi a mobilizării: „Aș alege străinătatea, aș da mită. Viața mea este pe primul...
Newsweek
Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad"
Digi FM
Nadia Comăneci, declarații despre cum i-a schimbat viața gimnastica: „Sportul mi-a dat o voce pe când aveam...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
(VIDEO) Travis Scott si iubitul lui Cher au fost implicati intr-o bataie la petrecerea de dupa Cannes 2024