79 de percheziții la traficanți de țigări într-un dosar cu prejudiciu uriaș. Un polițist și inspectori antifraudă ar fi ajutat gruparea

Data actualizării: Data publicării:
tigari de contrabanda
Polițiștii fac 79 de percheziții la o grupare de trafic de țigări, marți dimineață. „Marfa” era adusă din Ucraina și vândută în România, Bulgaria și Cehia. Foto: Poliția Română

Polițiștii fac 79 de percheziții la o grupare de trafic de țigări, marți dimineață. „Marfa” era adusă din Ucraina și vândută în România, Bulgaria și Cehia, iar prejudiciul este estimat la 12,7 milioane de euro. Procurorii spun că traficanții ar fi primit ajutor de la funcționari publici. 

ACTUALIZARE 8.00 Potrivit informațiilor Digi24, ar fi implicați patru funcționari publici, printre care un polițist de frontieră și doi inspectori de la antifraudă. Ei ar fi protejat gruparea și ar fi ajutat-o să aducă țigările în țară și să le pună în vânzare. 

Știrea inițială:

Percheziţiile au loc în judeţele Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi Bucureşti, iar peste 50 de persoane urmează să fie audiate.

Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 13 milioane de euro.

"Ancheta vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) şi materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor'', informează un comunicat al DIICOT.

Cercetările efectuate au stabilit că, în perioada 2022 - 2024, membrii celor două grupuri infracţionale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în ţară, cu complicitatea sau susţinerea unor funcţionari din cadrul autorităţilor publice, transportat şi depozitat, în scopul valorificării pe piaţa neagră.

În timpul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acţiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia, precizează sursa citată.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro.

Potrivit sursei citate, sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, din care patru sunt funcţionari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri