Acord de exploatare petrolieră la Băile Felix. Primarii din zonă vor un referendum pe această temă. Prefectul de Bihor: nu e vorba despre gaze de șist

Data publicării:
sonda-1

Actualizare 15.14. Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a precizat la Digi24 că, din discuțiile avute cu directorul general al ANRM, nu este vorba despre exploatarea gazelor de șist în zonă, ci despre hidrocarburi convenționale. El a precizat că în Bihor se fac exploatări petroliere de 60-80 de ani.

În plus, a adăugat Claudiu Pop, „nu este vorba despre Băile Felix, nu vor exista sonde în zona piscinelor, hotelurilor sau pensiunilor din Băile Felix”.

Prefectul a adăugat că s-a uitat „cu atenție” în hotărârea de Guvern și că acolo nu a văzut nicio mențiune legată de gazele de șist.

Actualizare 13.51. Localnicii și primarii din zonă vor un referendum în privința explorării gazelor de șist. Aceștia se tem că turiștii nu vor mai veni la Băile Felix și că pânza freatică va fi afectată.

Lucian Popuș, primarul comunei Sînmartin, a declarat la Digi24: „Ținând cont că Băile Felix-Băile 1 Mai se află într-un perimetru de protecție hidrogeologic, era inadmisibil ca această hotărâre sa fie dată pentru dezvoltarea resurselor minerale”.

Primarul a explicat că la Băile Felix și Băile 1 Mai vin anual un milion de turiști care „lasă banii aici pentru statul român”.

Lucian Popuș a mai spus că a discutat în această vară cu reprezentanții firmei Nis Petrol, cărora le-a explicat că explorarea nu ar fi benefică pentru comunitate.

„Am luat o măsură premergătoare, printr-o hotărâre de Consiliu Local, de interzicere de a da acorduri, avize, dar următoarea măsură va fi în viitorul an, la început, printr-un referendum local, unde o să invit toți localnicii să participe, să susținem ca acest dezastru să nu se întâmple în comunitatea noastră”, a mai spus primarul.

De asemenea, Consiliul Județean Bihor susține că este nevoie de mai multe aprobări decât o simplă hotărâre de guvern și că este nevoie și de aprobarea conducerii județului pentru demararea explorării la Băile Felix.

__________________________

Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotărâri de guvern. Anexele documentelor nu sunt publicate, fiind clasificate, potrivit Mediafax.

Deși în acte este menționat numele companiei East West Petroleum, Nis Petrol, o subsidiară a companiei rusești Gazprom, este beneficiară în proporție de 85% a lucrărilor de foraj. Aceeași companie este cea care a fost acuzată de localnicii din zona Tria că a intrat cu utilajele de mare tonaj, folosite la explorare, fara a avea acord de mediu și fără încuviințarea proprietarilor de teren.

Guvernul a aprobat în 11 noiembrie acordul petrolier de explorare/exploatare în perimetrul Băile Felix, încheiat între ANRM și East West Petroleum Corp.

Decizia a fost publicată și în Monitorul Oficial, vinerea trecută.

Deși a fost acuzată deseori că este în cautarea gazelor de șist, Nis Petrol a dezmințit aceste informații și a declarat că nu caută altceva decât hidrocarburi convenționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri